Juhlapuhe Kotiseutuliitto 16.9.16

Suomen Kotiseutuliitto                                                                                                                                16.9.2016

Riitta Vanhatalo

 

Tervehdys juhlivalle Tsilarille

Hyvä juhlaväki ja Tsilarin ystävät

Minulla on ilo ja kunnia tuoda Kotiseutuliiton tervehdys tähän juhlaan ja lämpimät onnittelut juhlivalle lehdelle, 20 vuotta täyttävälle Tsilarille

Kotiseutulehdet tekevät kotiseututyötä näkyväksi ja lehden tekeminen on itsessään kotiseututyötä.

Kotiseutulehti ammentaa sisältönsä ainekset nimensä mukaisesti omasta kotiseudusta ja paikallisuudesta. Kotiseutulehti on oman kaupunkinsa, kaupunginosansa ja sen kulttuurin sekä ajankohtaisten tapahtumien peili. Lehti elää samassa elämänpiirissä yhteisönsä ja lukijoidensa kanssa. Se voi kertoa niin tämän päivän paikallisista tapahtumista ja henkilöistä kuin menneestä historiasta tai elävästä paikallisesta perinteestä ja kulttuurista.

Tsilari on ainutlaatuinen kulttuurilehti ja kotiseutulehti. Se on ainoa stadin slangilla kirjoitettu ja ilmestyvä kulttuuriperinnelehti. Kutsun sitä myös kotiseutulehdeksi, jolla liitän sen laajaan ja perinteikkääseen kotiseutulehtien genreen.

Suomessa on satoja kotiseutulehtiä. Osa ilmestyy kerran vuodessa tai muutaman kerran vuodessa, osa jopa viikoittain. Kotiseutulehti kertoo kotiseututyöstä, joka voi olla oman asuinympäristön elävöittämistä, tapahtumia, yhteisöllisyyden tukemista, kulttuuriperintötyötä, kulttuuriympäristötyötä ja paljon muuta. Lehti itsessäänkin on kotiseututyötä. Kotiseutulehtien toimittaminen ja julkaiseminen on yksi pitkäikäisimpiä ja vakiintuneimpia kotiseututyön toimintamuotoja. Oma lehti vahvistaa kotiseutuhenkeä ja paikallista identiteettiä.

Kotiseutuliitto perusti vajaa vuosi sitten kotiseutulehtien neuvottelukunnan. Sen kaksivuotinen kausi ja työ alkoi alkuvuodesta. Neuvottelukunta pyrkii lisäämään kotiseutulehtien arvostusta ja tunnettuutta sekä tukemaan niiden sisällöllistä ja tuotannollista toimintaa. Keinot tarkentuvat jo tämän vuoden aikana. Neuvottelukunnassa lehden tekijät ovat asiantuntijoita ja mukana on myös Tsilarin päätoimittaja Kari Varvikko. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii ministeri, Kotiseutuliiton hallituksen varapuheenjohtaja Raimo Sailas. Neuvottelukunnassa haluamme lisätä kotiseutulehtien tunnettuutta ja tuoda näkyväksi, miten moninainen ja rikas perinne niillä on. Toki kaikki täällä läsnä olevat sen tietävätkin.

Tsilari on ammattitaitoisesti ja asiantuntevasti toimitettu. Se on visuaalisesti hyvännäköinen, mikä tänä päivänä merkitsee kaikkien lehtien lukijoille entistä enemmän. Sisältö on monipuolista ja myös ajankohtaista.

Kun lehti on uskollinen stadin slangille, se pitää kieltä elävänä ja käyttökelpoisena uusienkin ilmiöiden käsittelyssä. Vaikka itse en esimerkiksi hallitse stadin slangia, minusta on kiinnostavaa lukea, miten tietyt asiat lehdessä ilmaistaan. Tsilarilla on valtavan tärkeä tehtävä aineettoman kulttuuriperinnön, erityisesti kielen, vaalimisessa.

Esitän vielä kerran lämpimät onnittelut ja toivotan menestystä eteenpäin!