Sivu F8pau.html / 12.9.2003 / (c) Johannes gsm 050 596 2390





    Slangiproffa Heikki Paunosen järkkäämä

    STADIN MESTAT -SKABA

      Stadin mestat -skaban tarkoituksena on saada talteen mahdollisimman paljon Stadin kundeille ja friiduille tuttujen mestojen nimiä. Tallennuksen kohteena ovat kaikki mieleen tulevat slangiasuiset nimet: katujen, kaupunginosien, skutsien, rantsujen, kaltsien, bärtsien, plottien, saarten, kentsujen, torien, puistojen, rakennusten, koulujen, kirkkojen, patsaiden, tehtaiden, kauppojen ja liikkeiden, elokuvateattereiden, kahviloiden, baarien ja ravintoloiden ym. nimet. Joitakin tavallisimpia nimiä on jo Stadin slangin suursanakirjassa (esim. Freda, Flemari, Hämis, Lönkka ja Sturari), mutta paljon varmasti vielä puuttuu.

      Erityisen tärkeää olisi, että jokainen vastaaja miettisi oman lähiympäristönsä nimiä. Monet paikat ovat luonteeltaan epävirallisia, sellaisia, ettei niitä ole millään kartalla; ne ovat olleet vain kundien ja friidujen tiedossa. Olisi hyvin tärkeää saada kaikkien sellaistenkin paikkojen nimet talteen. Nimiä voi palauttaa mieleensä vastaamalla seuraavantapaisiin kysymyksiin:

      Kysymyksiä muistelun tueksi

      – Missä kaikkialla olet asunut. Missä asuit lapsena? Entä myöhemmin? Oliko asuintalollasi tai -korttelilla nimeä? Entä lähitalojen nimet? Missä ystäväsi ja kaverisi ovat asuneet? Oliko lähellä joitakin (lasten mielestä) merkittäviä paikkoja?
      – Missä käytiin kaupassa? Mistä ostettiin ruoka ja vaatteet? Missä leikkuutettiin hiukset? Missä käytiin bastussa? Entä muuta?
      – Missä kävit perheesi kanssa lapsena retkellä? Entä myöhemmin? Mitä nimityksiä käytettiin/käytetään Helsingin saarista? Mistä paikoista Stadissa muistat vanhempiesi tai isovanhempiesi kertoneen?
      – Missä braijattiin snadina? Missä leikittiin rofee ja pollarii tai inkkarii ja skoobarii? Missä leikittiin piilosta? Entä kirkkistä? Missä braijattiin natskuu? Entä peffistä? Missä skulattiin skrubua? Missä käytiin brennaamassa filkkaa? Mihin tehtiin lumilinnoja tai koitsuja? Missä käytiin metskaamassa?
      – Minkä nimisiä jengejä oli? Missä ne pyörivät? Mihin jengiin itse kuuluit? Mitä muita jengejä tiedät? Missä ja keiden kanssa käytiin skragaamassa?
      – Missä hypättiin narua tai barbia? Missä leikittiin kotia? Missä leikittiin hurahura-häitä? Missä pelattiin nelistä?
      – Kävitkö snadina leikkikentällä tai -koulussa? Missä? Kävitkö jossakin kerhossa?
      – Missä kävit skolea? (Kaikki koulut.) Mitä katuja ja taloja ym. koulumatkalle osui? Missä kaverisi kävivät skolea?
      – Missä kävit urheilemassa (urheilukenttien ja rakennusten nimet)? Mitä lajeja harrastit? Missä kävit skimbaamassa ja skrinnaamassa? Missä laskettiin mäkeä? Missä kävit kesällä simmaamassa? Missä pelattiin futista? Pesistä? Jääboltsia? Lätkää? Muita pelejä? Missä käytiin tsiigaamassa urheiluskaboja? Missä käytiin fillaroimassa?
      – Missä nuoret kokoontuivat vapaa-aikanaan? Mitkä olivat sinun ”kulmasi”? Missä vedettiin ensimmäiset savut? Entä otettiin ekat (s)knubbit? Missä käytiin leffassa? Missä käytiin joraamassa? Missä tytöt ja pojat kulkivat yhdessä seurustelukumppanin kanssa? Missä kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa käytiin?
      – Missä käytiin töissä? Eriaikaiset työpaikat ja missä ne sijaitsivat? Missä jaettiin lehtiä? Missä plankattiin kenkiä? Missä juostiin asioilla? Missä olivat myöhemmät työpaikat?
      – Missä kulmilla myytiin viinaa? Mitkä talot olivat siitä kuuluisia? Entä mistä sai rahalla ostaa rakkautta, alueita, katuja, taloja? Oliko poikakodeilla, kasvatussiirtoloilla, poliisiasemilla tai vankiloilla erityisiä nimiä? Entä oliko muita mestoja, joista puhuttiin?
      - Käytettiinkö terveysasemista, sairaaloista tai vanhustenkodeista joitain kutsumanimiä? Entä kirkoista tai muista rakennuksista? Entä hautausmaista? – Oliko paikkoja, joita pelättiin tai joihin oli kielletty menemästä? Mitä? Missä? Miksi?
      – Liikuttiinko Stadin lähiympäristössä? Mitä muita paikannimiä mieleesi tulee?

      Vähän ohjeita

      Vastauksen voi laatia luettelemalla mieleen tulevia paikkoja (esim. ylläolevaan tapaan aihepiireittäin tai muuten vain peräkkäin). Jokaisesta paikasta pitäisi käydä ilmi slangiasuinen nimi ja tieto siitä, missä paikka on suunnilleen sijainnut (tai sijaitsee yhä). Jos paikalla on yleiskielinen vastine, kuten esimerkiksi kadunnimillä, se olisi hyvä mainita. Olisi hyvä myös mainita jotakin paikan luonteesta (lapsuuden leikkipaikka, koitsujen rakennuspaikka, onkipaikka, tunnettu tappelupaikka, tunnettu rakennus ym.). Jos paikanimiin liittyy jokin tarina tai kasku, sekin olisi hyvä kertoa. Olisi myös hyvä mainita suunnilleen, miltä ajalta nimet ovat. Vastaukset voi kirjoittaa koneella tai käsin.

      Vastauksen voi myös laatia kertomuksen muotoon (voit lähteä liikkeelle lapsuudesta ja lapsuuden paikoista ja kertoa ikävaiheittain itselle ja lähiympäristölle tärkeistä paikoista). Jos tuntuu siltä, että kirjoittaminen on hankalaa tai jos kerrottavaa olisi enemmänkin, myös haastattelu on mahdollinen.

      Joulukuun alkuun mennessä

      Vastausaikaa on joulukuun alkuun (1.12.2002). Vastaukset pyydetään lähettämään allekirjoittaneelle osoitteella: Heikki Paunonen, Kylmänojantie 63, 01940 Palojoki. Jos haluat kysyä keruusta jotakin tarkemmin, sen voi tehdä sähköpostitse (paunonen@dlc.fi) tai puhelimitse (09-250 5565).
      Kaikki kilpailussa kertyvä aineisto arkistoidaan ja talletetaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen, jonne on perustettu oma arkisto Stadin Slangi ry:n keräämästä slangiaineksesta.
      Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan jälleen yksi Stadin slangin suursanakirja ja viisi Jussi Mäkelän Stadin slangin snadia sanakirjaa sekä viisi Stadin Slangi ry:n T-paitaa. Muistathan liittää arvontaa varten mukaan osoitetietosi.

      Kaikki vastaukset arvokkaita

      Kiitokset taas kaikille, jotka jaksavat panna Stadin mestoja paperille. Vastausten ei tarvitse olla ”täydellisiä”; kaikki tiedot ovat tervetulleita ja arvokkaita talletettavaksi.


      Heikki Paunonen



      TIETSÄ STADIN JENGEISTÄ?
      Jos oot kuulunu johki jengiin, tiät niist jotai ja haluut bamlaa nauhalle, slangiks tai suomeks, nimelläs tai ilman, klikkaa tota vihreet nappulaa ja tsekkaa, mistä on kyse.

      Erkki Johannes
      Slangi.net