QMM JB.html 11.1.2007 / (c) Erkki Johannes Kauhanen 050 596 2390


      JOHANNEKSEN KRONIKAT


      MITÄ JÄI HANDUUN? YHTEISKOULU, 1963-68
      MUISTIN KUVIA VAI TEINKÖ NE ITSE? LUKIO, 1968-72 (Ei slangia)
      KOSKELA, BUDJASINHA MÄKI SIELLÄ, 1962-75
      KÖRÖ, KORÖ ..., KRUNIKA, 1952-(53)62

      PAKINANI



      MITÄ JÄI HANDUUN?

      Eli keskikoulumuistoja Oulunkylän
      yhteiskoulusta 1963-68

      Kansiksen neljännel meil oli skabat, ketä pääs oppariin ja ketä joutu tsittaa jatkikset ja menee sit ammikseen tai duuniin. Bärtsin skoilest ei paljo stuiduks lähetty blukkaan - no nyya pressa oli kyl tehny sen muutama vuos aikasemmin. Mun maikka P.P. rohkas redisti ennen tenttii, et ”turha sun Erkki J. on sinne kokeisiin mennä, et sä pärjää kuitenkaan”. Mut toisin kävi, palikka! Meidän familje sai Stadin vuokrakämpän Koskelast ja me flytattii sinne susirajan taa, ja mä pääsin Ogelin skoileen, aika lähelle uutta himaa. Ogeliha oli sillo vähä turhan snyygin jengin mesta ja skoile samanmoinen, et oliha se olo siel väliin sellast pakkoavioo, puolin ja toisin.

      AM ANFANG

      Skoile alko sit 1.9.1963 nii et shungattii jotai virsii ja sit jäätii stondaa voikkasaliin. Sit joku tuli louskuttaa, et A ja B on englannin luokkii ja C saksan, ja sinne kantsuu nyt rynnii. Faijaki oli selittäny mulle, et valkkaa sit saksa: siin ois se idis, et ku kaikki muut bamlaa vaa englantii, nii sä snaijaatki saksaa kans. Mä menin sit sinne C:lle, mut ei sinne mitää tunkuu ollu: pari hassuu finninaamaa tsittas pöydän ympäril, mis oli sakemannien flagu. Aluks kyl saksa tuntu vaikeelta ja rumalta, mut jatkos mä hiffasin, et se on lisäks dorkaa ja sen blukkaamine ihan pimeiden jobii. Tai mitä sä funtsit siit, et tärkein sana, verbi, pitää duunaa aina vikaks. No, muu jengi oppi englantisa, ja mä en - mut ei kyl saksakaan menny mun knuburaan. Eikä se ollu maikan vika, se oli ihan kiva, sellane rillipäämuija, ihan symppis ämmä. Sitä sanottii Ybraks tai Yyberhaussiks, mut ei kai se sen vika ollu?

      NOTSKI KU NOTSKI

      Finskii yritti takoo meidän pollaan yks Hani. Se stikkas aina nyklii luokan edes ja eikä se saanu koskaa niitä kii. Se oli tollane hyvännäköne kaksvitonen blondi, mä olin 12 ja ihan lätkäs siihe, enkä ollu ainoo. Mä skrivasin sille hyvii aineita, joita se usein sit blukkas ääneen koko populalle. Mut yks juttu mua on jääny vaivaa: Ku mä olin duunannu pabruun stoorii siit, et tsitattii koko familje nuotiol, ku siin ei ollu niin galsa, nii silti meidän sisällä oli kauhee frysis:) se nuotio oli kato meidän hima - koko haussi eldas! Must toi natsas ku nakki silmään: ”Nuotiolla …” , mut ei kun ei - Hani räppäs mulle nelkun ja kommentin, et aiheen vierestä. Eikä tullu ees papukaijamerkkii…

      FEISI EI FLÖITTAA

      Slöidi ei oo ollu ikinä mun heinii. Kerran tunnil kuitenki homma alko tuntuu kliffalta, tuli ihan iisi fiilis ja mä aloin sit viel vislaa. Veistelin sillo skeglellä jotain kapulaa tai sellasta, niin maikka tuli siihen ja kävi selittää, et tunnilla ei saa vihellellä ja se on muikkari, höh? Ei ollu reiluu! Sit sama flöidimaikka tuli sit mua vastaan kerran skoilen raboissa ja vedin lärviin jonkunlaisen virneen, niin se äijä sano heti, et tuus tonne koppii. No, siin sit mentiin, se tsittas snadille pallille, tsiigas mua öögii ja alko sit skrivaa mulle muikkarii. Erkki J. hymyilly käytävässä, stondas paprussa. Ihan totta, … tavallisen pimee gubbe. Vaik tota … aika fakiiri se äijä kyl oli: se blukkas mun lärvii ihan oikeen, eli jälkkäriiki ois voinu rappaa päälle, pariki timmee!

      LANDET SKIMBAA

      Skimbauskaa ei mulla oikeen skulannu mulla. Ylämäes sukset aina lipsu, alamäes ne meni minne sattu, ja tietty mä niiden kans. Ei ollu sellast mäkee, minkä oisin stannannu pystys. Porkat meni aina poikki ja siteet irtos monoista, hiihtoredulla eksyin jonneki Maunulan mettiin. Ja ku viikolla oli sit hiihtoo, muistin draisaa himasta - skrinnarit, stagan, syndit ja lätkän. Mut jotenki kai huippu oli se, kun tein skoilen pitskulla stailin U-käännöksen, ihan ku Mäkisen Timo, niin toisen skimban kanta osu jotenki just toisen kärkeen ja se paukahti mäsäks. No joo, ei tää viel mitää, mut jumppamaikka tuli siihe aukoon päätään, et Erkki J., teitsä sen tahallas? No en tieteskään tehny, mäntti.

      BASKETTI IHAN JEES

      Voikkatunnit oli ihan revasta: joskus piti sen ihme-tangon, ”rekin” ympäri hilaa itteesä solmuun eestaas ja se oli sit muka joku kippi tai kieppi tai joku sellane, … nii jos ei pudonnu kesken kaiken kanveesiin, niinku mulle usein kävi. Tai sit jotai kuntopiirii, steegoi äkkii ylös, nartsaa alas, luudaust ja pyörimist ja kaikkee muutaki ihan dorgaa. Mut basketis mä olin kingi... mä skulasin skoilen jengis jotai pari vuotta, vika matsi olikse Munkkaa vastaa? Me sählättii muuten ihan raivona, mut turpiin tuli, jotain 52-48. Mä pussitin 44 bointsii, bonjaatsä - 44 bointsii reppuun! Mut spettariin maikka stikkas vaan ysin ku en skimbannu enkä ollu mikään haka pesiksessä, kansantanssis tai muissa landepaukkujen karkeloissa. Ei ollu hyvä nakki, ei olleskaan. Jotenki siit jäi skeidane fiilis.

      YRTTEI TSÖGAAMAS

      Tais olla tokalla, ku sun piti tsögaa kaikkii blumstereit ja yrttei, dallaa pitkin skuugee, kaltsei, rantsui ja pellon varsii ööga stäränä. Sit ku sä hittasit jonku nyyan heinän, sun piti grevaa se veks mullast, lykkää se prässin välii ja skrivaa sit paprulle stondasko se kaltsil vai ojas, oliks se jotai tundraa vai tunturii. Himas sun täyty viel tsekkaa yrttibuukeist, minkä nimen sille horsmalle joku neropatti oli säveltäny ja muistaa se viel ku opu sua tenttas. No, onneks sä voit sit blisaa ne jolleki toiselle, mut ei niist paljo fyrkkaa saanu, mä en mitään. Taitaa ne mun yrtit olla klitsus jossai skobessa … jos ei joku oo menny böllii niitä..

      REDI PIISPA

      Ussas meil oli ekoil luokil joku naismaikka, nimi ei tuu ny mieleen, mut sellane läski herkänsorttine nutturapää. Tottakai me kundit hiffattii et sitä voi rääkkää, ja alettiiki sit pitää karseeta möykkää, stikkaa kaikkee kamaa ympäri luokkaa ja muutenki duunaa sille kaikkee jäynää; no, dorgaaha se oli. Se rupes aina iisisti spiidaa, luudas veks käytävälle - ja tuli takas reksin kans. Usein niilt sit paukahti meille jälkkärii. Mut sit joku vuos meille tuli sellane nuori äijä, olise vähän niuho kai, mut jotenki silti redi ja fiksu. Oltiin ihan herran nuhtees, ja jotain tais mennä sen jutuist kaaliinki, no vaikee mennä sanoo. Nyt se on kumminki saanu nyyan duunimestan, se painaa pitkää päivää Stadin piispana, Eero Joku.

      SKOTASIN FRIIDUU

      Joskus tokal luokal mä bamlasin yhen meidänluokkalaisen gimman kans välkkäril, muutaman kerran ihan kaksisteenki, emmä ny tieteskää muista mistä. Mut se jäi sit siihen, tai niin mä sillon luulin et jäi. Viistoist vuotta myöhemmin - mä olin skodannu sen lyylin mun muijaks - me tehtii kimpassa eka kersa ja viis vuotta myöhemmin toka. Nyt ne skloddit on aika buleja, kummatki. Maailma on aika snadi, eiks totta? Se gimma kyl ite väittää, et ei me ikinä bamlattu skoilen pitsgulla. No, saatto se olla joku toinenki friidu, mut mitä sen on välii, nyt enää? Vai mitä?

      SNADISTI PIELEEN

      Kerran tuli luokkabileet ja jollain välähti, tais olla Maralla, et pannaan pystyyn oma bändi, ku skoiles oli kamoi vaik muille deelaa. Kato, ku meil oli se brassbändi ja teeveestä tuttu järvinen ja sen muija. Mara skulas skittaa ja shungas, ja ku mä en bonjannu musan päälle, mä sain takoo rumpui. Otettii yks biisi, Eeron ja Jussin, ne oli meidän skoiles, Kaunis nainen, johon mä väsäsin nastemman stoorin. Mut sit bileis hiffattii pari juttuu: Mara, jonka piti shungaa, ei muistanu sanoi. Mä muistin kyl sanat, mut mä en taas studannu shungaa. Skittaankaa ei saatu sähköö, eikä se patteristin jobikaa menny oikeen putkeen. Et se keikka meni snadisti niinku perseelleen. Onneks jengi ei kuiteskaan, jostai syystä, tykänny kyttyrää …...

      FÖNSTERIL NALKKIIN

      Sillo skoileaikana tuntu monesti, et maikat oli keksitty ihan vaan meidän kiusaks. Niinku sekin juttu, et maikat tykkäs, et meidän piti stondaa välkkärit galsalla pitsgulla, ku ne itte divas tsyfee ja nokki baislareit maikkojenhuonees, tai veti röökii posket lommolla. Mitä ny muutama niist jaagas meit oppilaspoloi ympäri skoilee ja hätisteli paljaan taivaan alle. Ja kerranki jouduin perääntyy strategisist syist bilsaluokkaan, kapuumaan takaperin fönsterilaudalle ja kääriytyy jemmaan paksujen samettiverhojen sisään. Luulin jo, et homma oli handussa, ku verho yht´äkkiä raottu ja snadin hissamaikan knubura ilmisty mun polvien korkeudelle ja kuulu kipakka ääni, et: ”mitäs iso mies täällä odottaa, pihalle siitä niinku ois jo”. Arvaa, tuliks mulle traumoja loppu-iäks? Kysyn vaan.

      PASMAT SEKOS

      Ja entä sit nää kielten opet! Kotiläget kuulusteltii nii, et maikka froogas yks virke kerrallaa rivi riviltä ja siks oli ihan iisi homma tsekkaa, mikä satsi tulis sit itelle käännettäväks. Oli hyvää aikaa tsögaa sanakirjast sanat, pitää neuvoo-antava miitinki kavereitten kans ongelmakohdist, tsekkaa vastausvaihtoehdot tiimeis ja sillee. Mut sillointällöin opu duunaski pakan sekasin, vekslas kuulustelujärkän ja siit tuli sit kauhee hässäkkä, arvashan sen. Silkkaa ilkeilyy meit oppilaita kohtaan.

      JE NE PAS RIEN

      Just muistu mieleen yks ranskantimme. Stondasin pulsan vieres ja olin vetäny kulmat ryppyyn ihanku oisin muka pinnistelly jossai ranskan kielen probleemois. Ope staijas snadi veska käsipuoles, tapitti mua öögiin ja kysy, et mikä pysähdyttää Erkki J.? Enhän mä voinu mennä laukasee, et mä en, tota kuule, tiä mis kappalees mennää, et mä en tsennaa koko satsista ensimmäistäkää sanaa, eikä tullu ees koko ranskanbuukii messiin ja et sitäpaitsi mullon ihan hiki ja tahtosin päästä täst vaik hevon näreeseen, mut heti enkä viidestoista päivä … Se oli pelkkää inkvisiittoo.

      EN TIENNY KAIKKEE

      Mut hissa oli must makeeta. Mä blukkasin läget aina hyvin ja usein viel tsekkasin himassa grimberin kansojen historiast samat jutut, ku oli skoilebuukis. Niin et mä tsennasin kaikki jutut, kysy hissamaikka, Relluks tai Rappariks sitä sanottii, ihan mitä vaan. Mut se nous mulle sit vähän knubuun ja mä aloin viittaa jo ennenku maikka ehti ees kysyy. No, opu pani mut ahtaalle ja kysy ihan jotai ufojuttuu, et ketä oli hurrien tunnetuin kirkkomosaiikkimaalari 1200-luvulla tai jotai vastaavaa. No, mä olin tietty siinä ihan hoo-moilasena. Näpäytys oli ihan asiaa, ja se Rellu oli muutenki ihan reilu äijä.

      SKOILEKIUSAUST

      Skoiles kiusattiin, aina snadimpii, niinku yleensä. Mut ku mä olin niin buli, ei mua paljo tultu rääkkää, paitsi yks Kartsa. Se jaagas mua joskus tokalla tai kolkilla, no se siitä. Mut sellane juttu mulle on nyt tullu boltsiin, et mähän oon itte ollu skoilekiusaaja! Hävettää mut pakko siit on skrivaa. Ekal luokal meil oli sellane lettipäine gimma, sanotaan vaik et "Heidi". Se oli aika herkkis friidu, et ku mä stikkasin sille jotain, et "mä tykkään susta", ihan po skoijil, nii sil palo käämit! Kiusasin sitä välkkäril ja tunnilki. Ja viel skolen jälkeenki mä skujasin fillaril sen vieres ku se polki himaan ja latelin "tunnustuksii", vaikken mä siihe ollu koskaan pihkas. Sil oli muuten messis aina sen paras gimmafrendi - sen kanssa mä menin jiftiksee about 13 vuotta myöhemmin, tein kaks skidii ... ois psykolgil hintsusti duunii tsekkaa mun knuburaa! Eli jos "Heidi" blukkaat tätä joskus, mä oon veri sori! Ihan oikeesti!

      MUNKIN VAIKEUS

      Skruudimine oli skoiles järkätty jotenki kimurantiks. Ekaks me heitettii pakolliset pöperöt nassuun karseella faartilla. Sit luudattii ala-aulaan, tempastii rotsit niskaan ja syöksyttii skoilen takaportille ja siel piti olla sit stäränä: pääsafka oli kato vadelmalimu ja hillomunkki, mut noutopiste oli bygattu muutaman metrin skoilen alueen ulkopuolelle ja bointsi oli se, ettei sinne saanu mennä. Äkkii vaa järkättii tarkkailupisteet maikkojenseurantaa varte, testattii viestintäsysteemit ja safkapartiot lähti rohkeasti taipaleelle. Moni hyvä frendi jäi sille tielle: ekaks tuli tiukat kuulustelut, tunnustus puristettii esiin ja moni reiluki jätkä laulo parhaat frendisäki boseen. Kaiken lisäks tipahti viel muikkari ku maralle illallinen. Silkkaa ilkeilyy, mä sanon ihan suoraan.

      MITÄ NE SNAIJAS

      Joku Kalevala-päivä yks maikka pyys mua skrivaa sitä eeposta jonkun liuskan slangiks. Se tulis niinku skoilen juhliin ja koko populan ois pakko kuunnella sitä. No, mä duunasin sitä viikon verran ja yks friidu pantii blukkaa se. Se gimma, varmaan jostain Pielavedelt kotosin, pajatti sitä pabrusta vartin tai vähä yli, mut sit seki hiffas, et salis oli karsee mökä, ku eihän ne Ogelin skloddit mitää slangista bonjannu ja viel se stooriki oli nii hikinen, ettei sitä slangiks kääntämine pelastanu. Se gimma lopetti sit sen stoorin siihe. Ihan okei. Mut kyl sentää joku diggas sitä mun tekstii sen verran, et bölli sen. Harmi, ku se oli ainoo kopio.


      (c) Johannes, versio 1: 5.5.1999
      Tämä on uusi versio 2: 15.2.2000

      Julkaistu:
      Versio 1 Erik Relanderin (toim.) kirjassa:
      "Kumpu 6:sta maailmalle. Oulunkylän yhteiskoulu 1924-1999"
      Gummerus 1999, ISBN 952-91-1291-2.
      Sekä Stadin slangi ry:n Tsilari-lehdessä 1/2000





      KOSKELA, BUDJASINHA MÄKI SIELLÄ

      PROLOGI

      Mutsi stondas rabankolos ja vääns snadisti tippaa linssiin, faija veti punast norttii ja stikkas, et: ”Nyt jätkäl sit alkaa oma elämä, mut mä lähden täst silti kyl tsimmaa Pihliksee, ku on nii helvetin hyvä keli”. Naapurin muija, se kel oli se buli sheefferi, Upi, roikku ylhääl fönaris ja vilkutti mulle jollai rätillä. Mä pyyhin lärvist hikee T-paidan helmaa, jouduttii kato snadisti draisaa ekstraa mun kamoi, ku ei saatu klainbusaa ihan raban etee. Kaks bulii volvoo oli pantu parkkiin just keskelle pitsguu, jotai kai ku oli tsörannu tänne Svenskist sukuloimaa, rekkareist päätelle. Homma saatii kuitenki klaarattuu, ja sit ei muuta ku menoks. Matti vääns biligaan virtaa namikoist ja pagun motti alko hyrrää ku snyygi skremma ku sitä kunnol skrobaa. Mä halasin viel mutsii ja nyökkäsin faijalle ja kapusin sit eteen tsittaan Leenan vieree ja stiggasin Matille, Leenan pikkubroidille, et: ”Käviskö kuskille, et vendaisit tän koslan nokan kohti Stadii ja skujaisit mut ja mun muijan meidän uuteen kämppään Bärtsille?” Ja sehän kävi. Oli vuos 1976.


      E N N E N K O S K E L A A

      ”MÄ SAAN BOITSUN JA SE ON EKI”

      Mut oli pantu itään jouluna Kolmannel linjal, tost Bärtsin tsyrkast snadisti alaspäi jos tiät mestan. Se pleisi ku mä kunnol sit födasin, oli Tölikan Telakka tai mitä Meikkuu se Naistenklinikka on? Just sillo, 52 syksyl tuli eka snöge Stadiin, heittää mutsi aina täs vaihees. Pahat kielet kyl väittää et se ois ollu ihan vaan räntää ja kartsat ollu täynnä sohjoo, sellane loskakeli ... mut täst nyt on väännetty handuu jo koht puol vuossataa ... eli se siit, eiksje?
      Faija oli ruodikses Riihimäel ku mutsi oli skulannu sille et se on paksuna. Faija oli menny ekaks snadisti vaisuks, mut sit se oli stikannu kyl, et: ”Helvetti, must tulee faija, mä saan boitsun ja se on Eki”. Viel telakalki se oli brassaillu: Ku mä olin födannu ja hoitsu pyys faijaa tsiigaa boitsuu, nii se stikkas, et ”viittiskö joku öpnaa ton pagun”? Se halus kato tsekkaa, et mul oli ihan saletisti skrebat. Myöhemmi faija bamlas kaikille, et jos mä oisin ollu friidu, oisin saanu tsöraa skurul mutsin kans himaan, mut kundii varte se skulas siffran ja ihan viel dörtsin etee.
      Joo, mun eka oikee hima oli sit Krunikas, Vironkadul - sellane tiätsä skyfä kartsa Snellun ja Meritullinkartsan välis. Siinhä oli joskus buli skrubu siel Snellunpääs mis oli sillontällö vodaaki ku ei noi Stadin röörit sillo viel ... mut se lätäkkö oli varmaan aika skeidane mesta, ku jengi sano sitä Paskalammeks.

      LONGIKSEN TÄLLE PUOLEN

      Mut Krunika, mä aloin sit pikkuhiljaa funtsailee, onks tää nyt iha jees: voiks kunnon stadilaine duunariperheen kundi budjaa tääl, mis törmää enite puudeleihi ku kiskoo perässää svenskatalande "mammaa" ja ku tsittaa baaris, skrudaa jotai smirgarii tai baislarii ja vetää tsyfee poskee, on pikkurillin pakko aina sojottaa pystys. Ei vittu, mua alko ottaa niin pannuu, et mä päätin, et tännehä en jää, Bärtsille oli päästävä makso mitä makso. Mä bamlasin mutsin ja faijan ympäri, ja niin me flytattiiki hela familje Pitkänsillan yli, jotkut starat sanoo, et se on Longis, paremmalle prole-puolelle, Bärtsille. Oli vuos 1953 ja mä olin sillo jo skrode kaheksankuukautine tsali.

      CANJONIN TALOSSA

      Viiskytluku sit meni siin Canjonin raflan talos, siin mis oli yks Bärtsin yleisist bastuist, muistatsä? Pitsgul ja Mäel brassattii kans kaikkee nastaa, kyl ”virikkeit” hitattii - ja sit leikkikoulus, olikse joku Terhi vai mikä, tos 4. ja 5. linjan välis, siel mä olin ”rakastunu” yheksään gimuliin, mul oli buli sydän jo skidinä. Kaltsin kansist mä tsittasin nelisen vuotta, samaa skoilee ku faija parikyt vuotta enne mua.
      Mutsi oli sekrus puolpäiväduunis siin toisel puolel Sagista ja iltapäivän se braijas mun kans. Nii, sit oli ennen tota Terhiiki joku Emmi-täti mua vahtaamas, mut mä tein sille sen verran jygee, et se otti lobarit ja lähti menee. Faija oli duunis Kone-Sillas, sellane buli metallilafka ku oli täs Hagikses ennen. Samas mestas oli muuten sen faija ja mutsiki jo painanu pitkää päivää ennen krigui.
      Meil oli siin Canjonin eli Kanuunan talos, niin ku sitä jotkut sano, yksiö ja sellane kapee tsöge mis budjas faijanfaija, Aaro. No oikeestaha se oli kyl sen kämppä ja me roikuttii siin siivel, niinku alivuokralaisii, se oli kato Metalliliiton vuokraluukku. Canjonin raflal ei ollu paljookaa sanomist viel sillo mun juttuihi, mitä mä muistan: vaik emmä yleensä oo spotannu glasarii, nii sillo viel harvoin tuli dokattuu, ainakaa lärvei.
      Mut sit 50-luvun lopus alko liitto skramlaa fyrkkaa läjään, et ne vois byggaa uuden haussin toho Hagiksen tortsin kulmille. Ne pani vuokrakämppäsä myyntii, ja meidänki tottakai. Joku bulvaani blisas luukut ja pani fikkaasa viel hyvät provikat, jengi bamlas sillo.
      Ja ku eihän kellää duunariperheel ollu viel niihi aikoihi fyrkkaa missää jemmas niin paljo, et ois voinu blisaa kämppäsä omaks, eikä pankitkaa viel sillo tyrkyttäny skriittaa, et melkeen pitsgun kaikil perheil oli pakkorako lähtee nykii ja tsögaa nyyaa himaa.

      SEPI SANOO SLANGI DELANNU

      Jotkut fiksummat selittää, et just toi 50-60 -lukujen aika oli sitä ku stadilaisuus ja slangi hajos tai hajotettii. Yks Palanderin Sepi heitti kerran, et siihe delas koko Stadin slangi. Bärtsin ja muidenki kunnon mestojen perusjengi, se ku oli budjannu samoil kulmil pari-kolmeki sukupolvee, häädettii veks Stadist jonneki ”kaukioihi” tai lähiöikshä niit kai sanottii, sellasii ku oli muutama buli haussi bygattu jonneki keskelle peltoo tai skutsii. Ja Stadiin muutti niiden kämppii landelt helvetisti nyyaa lössii, opiskelee ja duuniin, ja fyrkatha ne sai ku ne tai niide faijat blisas skuugeesa siel landel, … en tiä, voi tos olla perääki, totta ainaski siteeks.

      MUUTTO, PAREMPI SNADISTI MYÖHÄS

      Ekaks meidä familje meinas päästä niihi buleihi taloihi tos Valkas, kun staijas siin Paavalin tsyrkan nurkil, mut homma tais mennä puihi siks ku meil oli liian snadit tulot. Sit saman vuoden marraskuu alus posti stikkas meidä luukust breivin, mis oli et meil ois uus hima venaamas Koskelas ja sit jouluna jo flytattiiki sinne. Tai se muute oli kyl itsenäisyyspäivä, tulee mielee siit, ku jotkut raban ämmät tsiigas meit vähä kieroon ku roudattii mööbelit, sun muut tilbehöörit hissil seittemäntee. Ne muijat ja niide porukka oli flytannu heti ekana tai tokana joulukuuta, ja ne oli joutunu draisaa hikipääs kaikki kamasa ja roinasa raboi pitki, ku hissei ei oltu viel sillo pantu skulaa ettei ne menis heti paskaks.


      K O S K E L A S S A

      STADISTA TOSI-LANDELLE

      Aluks mä kyl snadisti kelasin, camoon-hei: minne vitun Perä-Hikiälle mut on kuskattu. Mähän olin budjannu koko snadin ikäni Stadis, ja sehä sellane mesta ku byggat staijaa kylkikyljes ja keskel on pitsgut, fiudei skujaa kartsal yötä päivää ... ja jos käy jossai, nii skurul pääsee aina himaan. No joo, kaikkeeha sitä tottuu, mä funtsasin ja onneks Koskelas sai sentää milkkii handelist, ettei tarvinnu aamuyöst lähtee skrobaa milkki-elukan daisareit ...
      Koskelas gresa ”heilimöi”, sirkat skulas figelii ja fogelit shungas minkä kerkis. Joo, ja kerran ku mä dallasin aamuhämäräs sellasii tykkiteit pitkin Vantsgun Pikkukoskelle, mua tuli jumalaut hirvi vastaan, ihan tosi, en muute ollu tsennannu, et se on niin buli elukka!
      Ja ku tsiigas himas tsögen fönarist, näky vaa skuugee ja jokune “lähiö“ taivaanrannas. Koskelaa skujas yks dösa, viiskybä, ja pari skuruu rundas öbaut kilsan pääs: mesta oli tosi-landee ja hevon närees.
      Siit "vanhast talost" Koskelaan muutti kans Hibi ja Mara ja sen isobroidi Laukki. Nii Hibi tais olla sillo viel Pekka. Muute mun mutsi budjaa vielki siel ja iha samas kämpäski.

      KAIKENLAIST SNADII

      Meidän kolme bulii taloo,"Kuntsit", oli pantu pystyy hikise parakkikylän keskelle, ja ne ku jäi viel budjaan niihi muutamaa mökkii, nehä studas et vois tulla jotai häikkää tai trabelsii. Tiän ton ku tsennasin sielt yhen häiskän ku sanottii taikuriks, ja aika fakiiri se kundi oliki, ku se tako yks kesä mun boltsii matikkaa, mist olin saanu skoiles, lukion ekal, ehdot, ja jumalaut: mä klaarasin ne sit! Tai no … jos sanois et rimaa hipoen, ku sen skoilen valtionapu oli kii siit, et lukion tokal oli tarpeeks lössii ja mä olin siin aika lähel, heh. No joo...
      Oikeesha se parakkikylän porukka sit kyl oliki, kaikkee säpinää tuli roppa-kaupal ja pisteenä iin päälle joku tuikkas yks vuos kylän puisen bastun eldiksee.
      Ku 403 pers´aukista duunariperhettä survotaa kolmee haussii, jengii yli kaks tuhatta, nii dorkempiki bonjaa, et jotain probleemii on tiedos. Monel kundil oli tarve tsekkaa “ketä on ketä“, ja kai friidullaki, nokkimislista piti heti kättelys duunaa kondiksee. Tuli sit kaikenlaist snadii kahnaust, lähiseudun jengeiki steppaili sinne soittaa poskee ja kylhä siit usein jonkinlaine kragis saatiiki. Ja slurkitki alko skujaa siel vähä välii, tsirrat ja brankkaritki sillontällö. Iltis veti etusivun rubareihi juttui Kunnalliskodintien "ghetoist" ja sitä rataa...

      MUN JUTUT AIKA IISEJÄ

      Kuuskytluvun alus mä olin viel nii hikine tsali, et mä en ottanu osaa niihin geimeihi: mä en ollu messis, ku Valkan jengi tuli flaidaa, mä en tehny brekkiksii klitsuihi, mä en bölliny fillareit ja blisannu niit sitte ... mä en vittu ees dokannu tai blaadannu, nii et mä olin aika mamero, sellane "kotipoika".
      No mut jotai mäki duunasin pitsgul ja siin lähistöl. Me skabattii hiekkisel kneppis-fiudeilla ... sellasil muovi-skabareil. Ekaks leikattii knivul perä ja keula auki, sit vendattii ohkasemmat akselit, smoglattii viel biligat mustiks ja duunattii jotain blyguu painoks. Nibrun kans meil oli tiukimmat viritykset. Ja lisäkshä me tallattii hiekkaan aina uus baana ku tuli oma hugi. Mun skabarit oli “Mustat Hurmurit“ ja Nibrul “Mustat Paholaiset“.
      Sit persist pelattii siin nurtsil ja keinuis. Lentiskentsul skulattii jotai futis-lentistä, siinä Olli ja Hibi oli aika Pelejä, niil oli boltsi tosiaan hallus, jos mä muistan nyt oikeen. Kentsust vinosti oli parkkimesta, mis muutama talon vanha gubbe jynssäs ja putsas illat pitkät warreesa tai kuplaasa, tai olla pari mosssenki ”onnellist omistajaa” ... ai nii, kerraha mä skotasin boltsin sinne ja se tippu sellase beesin Skodan katsille. No vittu, tottakai siihe tuli skrubu. Mä kyl kerroin sen fiuden äijälle, et se olin mä ku futasin ... se tsiigas mua vähä nokka rutus, mut se sano jotai et kyl vakuutus hoitaa sen klommon, en tiä sit...
      Joskus skulattii jonku kundin himas jotai lautapelii, mis stikattii noppii ja sillee, mut monillekaa päässy himaan brassailee, skagaskoha mutsit ja faijat et jengi tulee snutasee kämpän tyhjäks? Meil kuitenki joskus saatii pelaa: aluks tietenki Afrikan tähtee ja Monopolii ja sit Stiga -lätkäpeli oli sillo 60-luvun alus kova sana, ja joskus mentii kiekka-pari jotai Wangarattaaki .

      ”ELETÄÄ TÄÄL KU PORVARIT”

      Niin, jotain snadii siit meidän nyyast kämpäst. Ku oli saatu mutsin ja sen broidin, Voden, kans kamat sisää - faija oli onnistunu luistaa muutost jollai duunireissul - nii alettii vähä tsiigaa himaa: läänii oli ihan helvetisti. Ku oltii totuttu parinkymmeneen neliöön, niin 52 tuntu helkkarin bulilta. Tsögeski oli aisboksi, ekaa kertaa sellanenki keksintö, ja veskis viel amme, skobeja oli joka seinäl... “Mehä eletää tääl ku porvarit”, stikkas mutsi lärvi ku ipnos-keksil.

      SKOILE MUUTTU

      Kansiksen neljännel joskus kevääl, ku budjattii jo Koskelas - kävin sillo viiskybän dösäl Bärtsin skoilee - meil oli skabat, ketä pääs oppariin ja ketä joutu tsittaa jatkikset vai olikse joku kansalais-skoile, ja menee sit ammiksee tai tshögaa jotai duunii. Siit skoilest ei paljo stuiduks lähetty blukkaa, duunareil ei ollu varaa antaa skloddien vaan tsittaa nenä kniigas - no, toi nyya pressa oli kyl saanu valkosen tsubun muutama vuos aikasemmi, mut se on kai sit niinku poikkeus ku vahvistaa … tai jotai sellast. Ja munki maikka P.P. kyl rohkas mua ”redisti” ennen tenttii, et ”turha sun Erkki J. on sinne kokeisiin mennä, et sä pärjää kuitenkaan”. Mut toisin kävi, vitun palikka!
      Pääsin opparii, mut bointsit ei riittäny Hykkylään, valtion skolee mis olis ollu halvemmat maksut, mut ”yksityiseen” - Ogeliin - mä kyl sit pääsin keposesti.

      KUMPULAS TSIMMAAMAS

      Kesäsi 60-luvul paras juttu oli tietenki tsimmaamine. Kundien kans sotkettii fillareil Kumpulan uimalaan. Fikkaan piti aina ruinaa mutsilt jotai hiluja: tsimmiksen kassalt täyty slumppaa slabarit, ne bungas sillo jonkun pari-kolme huggee per lärvi. Tai sit jos ei ollu nappulaa, pääs koriskentsun takaa sisään yhest holest, ... jos ei ollu niin plöde ku mä, tai sit vaget hiffannu.
      Tsimmarit päälle ja kumilenksu nilkkaa ja sit täyttä häkää altaasee. Siel oltiiki yhtee menoo aikamont tuntii, usein skulattii pallonadee, ennenku vaksit alko lässyttää ettei siel saanu luudaa, ja sittehä ne kiels sen kokonaa. Mä en sillo hirvannu dyykkaa femmast, olin aika studari. Kolmonen on mun trekka vielki. Kerran mul oikeen säteili lantus - tai sit ei: mä kato kekkasin, mite pääsis iisisti hyppyaltaanki botnee. Puhalsin ilmat vaan keuhkoist pihalle ja mähän painuin botnee ku stebari. Mut sit tuliki snadi hätä mite pääsis äkkii ylös. Altaas oli melkee "pakko" lotraa niin kauan et alko frysaa.
      Sit luudattii tsimmiksen bastuun - sinne klitsuun - mut siel piti olla skarppina ettei ottanu ketoo, ne rabat ja lattiat ku oli ältsin liukkaat - moni gimma ja kundi kuskattii sielt tsirral lasarettii. Sit ku tultii bastust veks, pyyhkeet vaa niskaan ja tshöbaa kiskalt jätskit tai kokikset ja hillomunkki.
      Joskus stikattii baskettii, kahtayht tai kolmekolmee, juostii nadee ja tai skulattii siin nurtsil futista, kassit oli molen merkkeinä. Mut usein joku äijä tai muija kävi keuhkoo, ku sai meidän boltsin knuburaasa. Joskus oli pakko luudaa hanee, ku joku stara oikeen hiilty. Vähä bulimpana käytii sit uhoomas punttien kans ja aina oli pakko duunaa maksimit tankoo.
      Kerran mut käännettii tsimmikses: Sellane tummafledane, yhtä snadi jätkä ku mäki, mitä joku 12-vuotias, tuli mun eteen, ja sano: “Nyt sie jätkä annat kaikki siu rahas miulle, tai saat tästä“, sil oli joku mora-skegle handus ... Niin must tuli femmaa köyhempi ja se jäbä meni varmaa slumppaa skutsarilt lisää plankkii et sais nahkastiflasa kiiltää... Mut ei mul muuta ongelmaa sit heimolaisten kans oo ollukkaa.
      Nii, sit tehtii likoille kaikkee jäynää: no iha skoijil vaa, vedettii fledast, tönittii altaasee, böllittii kledjui, skrobattii siit, mihi joskus niille kasvais daisut ja huudettii kaikkee, - no dorkaaha se tieteski oli, mut … no niinhä kaikki kundit tekee (ja kai me salaa niist friiduist jotenki tykättii). Illal sit skujattii feloil himtsuun ku oltiin jo naattei, ihan poikki. Ja ku mä pääsin himaan, huusin jo dörtsiltä, et: "Mutsi koska skruudataa?" Kyl mutsin duunaamat pöperöt tekiki sit aina gutaa.

      MAKEN KANS PRÄIJÄTTII

      Yks syksy, tai se tais olla talvee ku snögee oli jo maassa, me mentii Maken kans Kumpulan klitsuu knekkaa, siel oli ToTen treenit. Ekaks oli kaikkee lämmittelyy: luudattii rundii ja venyteltii ... varjobokraust ja tollee ... ja se meniki multa iha jees. Mut sit ku alettii snadisti matsaa Maken kans, se kävi päälle ku yleine syyttäjä ja turpiiniha mä siinä sain. Siihen loppu mun knekkaus ... thänksit vaan Makelle.
      No silti Make oli mun paras frendi. Ne staijas samas rabas ku me, Make, sen mutsi ja systeri Maarit. Ku mun faija ei ollu slumpannu meille telkkarii ja Makella oli, niin mähän kävin niillä joku neljä-viis kertaa viikos tsiigaamas wagontraineja, kildareita, rintintinejä ... ja mitä niit sarjoi telkka sillo sendaskaa. Joskus Maken mutsi sano mulle ku niiden porukka meni goisii, et paa telkkari kii, valot pyörryksii ja dörtsi bosee ku lähet himaa ... tai ei se just noin bamlannu, mut se meinas tota.

      ... SKOILEMATKALLAKI

      Skoiles käytiin jonku aikaa Maken kans samaa matkaa, meidän skoilet ku oli samas suunnas, mä kävin opparii Ogelis ja Make kansist. Usei me skujattii fillareil: ekaks parakkien välist hiekkateit ... ja heti siin niiden takana oli keltane stebutalo, sekru alakerras. Siit mä hain, turhanki usein, Mariannei ... Ogelis piti sit tsöraa stogeradan yli ja joskus jäätii brassaa siihe kiskoille ja venaa ku joku lättähattujuna tuli tuhatta ja sataa. Turha sanoo, et Makel kesti pinna kauemmi ... eli se päästi stogen lähemmäks ku mä ... ennenku hyppäs sivuu.

      SKOTASIN FRIIDUU

      Joskus Ogelis, oliks se tokal luokal, ku mä heitin läppää yhen meidänluokkalaise gimman kans välkkäril ja muutaman kerran ihan kaksisteenki, emmä ny tieteskää muista ihan tarkkaan, mist. Sil oli sellane pitkä vaalee fleda, söde feisi ja muuteki hyvännäköne runko ja sillee ... mut se jäi sit siihen, tai niin mä sillon luulin et näin ois käyny.
      Sinä syksynä ku blukattii stuiduskaboihi, me alettii sit styylaa, ja muutama vuos myöhemmin - mä olin menny sen kans sit aviksee - me duunattii kimpas meille eka skloddi ja siit viis vuotta ni toka, vaik mä olin vannonu itelleni, et yks on ihan jees - se eka ku rääky puol vuotta kaiket päivät ja yöt, joku koliikki tai sellane.
      Nii joo, se gimma, Leena, kyl ite väittää, et ei me ikinä bamlattu skoilen pitsgul. No, saatto se olla joku toinenki friidu, mut mitä sen on välii, nyt enää? Vai mitä?

      MUMMO JEESAS PERJANTAISIN

      Mutsin mutsi kävi meil aina Koskelas perjantaisin kokkaamas ja pyyhkimäs snadisti pölyi. Se roudas kans faijalle saunavihdan, meil oli sillo bastuilta, ja - jos oli kesä - mulle jotai marjoi Hagiksen tortsilt tai hallist. Elsa oli sen nimi, mut mä sanoin sitä Ekin-mummoks, ku olin sen kans snadina aika paljo kimpas. Se duunas viideks pöperöt pöytään ku mutsi ja faija tuli duunist, eli se tuli jeesaa mutsii kuse oli ite jo eläkkeel.
      Sitä ennen mummo leipo jotai jälkkärii .. usein jotai bulkkii ja joskus hillomunkkeiki. Aina sillontällön me skabattii faijan kans kumpi panee munkkei enemmän tuulensuojaan. Molemmat otti syvän lautasen ja sit stikattii se hienoo sokruu puolillee ja pyöriteltii kuumii munkkei siin ... ja kylmää milkkii päälle, älyttömän gutaa. Ku mä kerroin täst joskus skoilest, nii mua alettii sanoo "Pullaks"", mut emmä ite oikee digannu sitä.
      Elsa se jakso ainä jäkättää mun fledast, et jos ”mie oisin sun isäs, nii et kyl pitäis tollast luuhaketta vaan sul ois sellane viksu, miesten tukka, niinku kuuluis oikeen ollaki.” ... "Onneks et oo mun fade", oli usein mun tyly heitto takas.
      Joo, siit munkkiskabast viel: ekaks kättelys vedettii munkkei yks vadilline magaa, ja sit alettii laskee, mun trekka tais olla kuustoista, sit oli pötsi niin fulsat, et se oli ihan gisa ja joskus meinas tulla yrjöt. No faija tietenki aina finnas, se lykkäs poskeesa melkeen kolkyt tsibaletta. Sit ku oltii skruudattu, mentiin faijan kans potslojo makkarii ja dörtsi kii ku muijat alko steedaa mestoi ja varsinki se pölynimuri, sellane pallo-hooveri, piti nii helvetinmoista mökää. Puol kaheksalt ne tuli herättää meidät tsyfelle - ja putsaa makkarii. Ja pian oliki sit bastu.
      Kotityöt meil muutenki oli ”muijien hommii”, ei niihin kantsinu sekaantuu, mitä ny joskus roudasin roskat ulos. Faija kyl duunas aina spagetit ja oli kerran tiskannuki, mut sen jälkeen tsöge oli ”lainehtinu”, niinku mutsi sano, … mut astiat oli kyl ihan ok. Bastust senverran, et mitä mä oon kuullu, nii mun faija, Pena, oli ainoo ku blaadas lauteilki; ku muut oli ottanu löylyy tarpeeks, faija heitti ittesä selällee ja pani siin sit palaan… Jostai syyst mä en oo ikinä alkanu vetää spadduu.

      SUIHKUS SKROBASIN

      Kerran ku, mitä mä olin jotai 12, mä olin himas suihkus, nii mä aloin sorkkii skreboi ja sehän teki - niinku kaikki tsennaa - tosi eetuu. Mut mä skrobasin sitä niin kauan, et se tuli ihan klesaks. Pian mä sit opin kuin sitä oikeen vatkataa, ja pian mä sit jo slumppasin jostain divarist suttusii "Top Hat"- ja "Carousel" -lehtii ja sit gamloi Jalluja, mis oli varmaan joka toises joku sama tumma muija kannes. Sil oli lärvis aina karsee smaili ja aika bulit hinkit, se oli joku Taabe Slioor tai vastaava.
      Sukupuoliopetust faija anto mulle tasan kerran, se heitti et:" Kuules boitsu, sit ku alat styylaa ja muhinoimaa friidujen kans, muista ettei sun alapääs ja yläpääs seiso samaan aikaan". En sillo oikee snaijannu tota juttuu, mut en hirvannu oikeen kysyykää, ja otti monta vuotta ennenku se mulle kokonaa selkes. Mut joo ... jostain syyst ne on kuitenki stondannu aina just samaan aikaan ... mikähä siinki oikee o?

      SOLTUIL KOVAT PIIPUS

      Ruutimäel, tai me sitä mikskää Ruutimäeks ikinä sanottu, me käytii mulkkaamas jotai it-tykkei, ne oli kyl sellaste pressujen alla, se pleisi oli kai joku armejan varikko tai joku sellane. Piikkilanka-aidan takana steppaili aina pari solttuu, koopee hihnas. Me kaveerattii Maken kans niille siin portil, et: "Mitä jos me tullaan tost aidan yli, nii skotaattekste meidät, ihan tosissaa?" Mut karjut vaan stondas siin lärvi pokkana, ei ne saanu suustaan halastuu sanaa.
      Varikon takana kaltsil oli nasta tsittaa puussa ja katella maailmaa ja funtsii kaikkee ... joskus juteltii mis oikeen mennää, mite skoiles ja himas ja onks jo saanu ehtaa flesuu ja mitä kaikkee nyt tollaset kundit kaikkee fiksuu kelaa …

      SKRAMLIST FILLAREIL

      Vähä kauempana oli skramlis-rata, mis sai yrittää rikkoo fillariisa. Sillo oli kans jotai jos osas skujaa felol etupyörä ilmas, ja filtsus oli ihan pakko olla pitkä satula mis oli hankala tsittaa, nostorauta, takalokis sahattu poikki ja erilline roiskeläppä ja levee krossi-stonga. Nii ja sellane pahviräpätin ku oli pyykkipojal kii Mun trekka takiksel oli joku hikiset kymmenkunta metrii ... pitskun kingi tais siinä olla Hibi, se haldas fillarisa.
      Hibin kansha meil oli jo Bärtsil yhteisii juttui: Jo sillo Vanhan talon aikoihi oli sen kans tehty diili, et mä londaan silt fillarii fyrkkaa tai jotai muuta vastaan. Ja homma oli ihan o.k. kummalleki. Mun pisin matka oli Vantskun sillalle Gammeliin ja sielt viel Koskelan krossiradalle. Reissu otti varmaan jonkun pari kolme timmee, londausaikaki oli takuulla menny överiks, mut ei Pekka halunnnu mitää ekstraa, mitä mä muistan.
      Fibeleit me oltii Maken kans böllimäs jonku kerran siin omakotialueel, mut sit kai Makella alko palaa käämi mun kans, ku mä olin sellane studari, et lähin aina luudaa haneen jo ennenku ketää tuli ees aukoo päätään tai huutaa skoudee ...

      LAST TIME PARAS STYGE

      Pitsgul mä pyörin jotai neljä-viis ekaa vuotta, mut sit se jotenki jäi. Jotai snadei juttuja tulee pihalt mielee: Fillarist joku nusas aina venttiilit, joskus satulan tai stonganki. Hibin kelamankas oli pihan snadimmat kelat mut paras ääni ja Biitlet shungas aina. Mul itel oli joku Luxor-viritys, sitä sai aina olla kuskaamas huoltoo Pakilaa. Anderssonin Ollilt jääny mieleen sitaatti jostai vuodelt 66-67: "Rollareitte Last Time on tän aikakaude ehdottomasti paras styge", ja Vilu ei tsöbannu älppärii, jos siin oli ykski huono biisi, olikoha sil yks Hollies-lp? Ai ja yks Keka tykkäs skotailla partsilt faijasa luftaril ... millon mitäki.
      Kuuskytluvun lopulla tuli jenkeist hippisysteemit, psygemusa, kukkakledjut ja hasa vai mariksko sitä sanottii. Mä en hirvannu sillo lähtee koklaa mitää huumeit, enkä kyl sen jälkeenkää, sammareit ja joku flowerpower-paita mul oli, Suosikist, Iskelmäst ja Stumpist ja oliks joku Pop-67:ki, bluggasin kyl hippieist ja pop-radiosta ja radio Luxemburist kuuntelin biisei, joskus äänitin mikillä, mut siihe se kyl mult jäi.

      LUONTOPOLULKI

      Joskus kesäsin mä lähin dallaa - iha öbaut 3-4 aikoihin aamuyöst, suulis kyl skriinas jo sillo - skutsin läpi sellasii snadei kinttupolkui Pikkukoskelle päi … oli iha hiljasta ja. Tai no ei tieteskää mitää hiljast ollu, mut ketää ei vaa bamlannu, bilikat ei förannu eikä ollu mitää toosaa auki, mist ois tullu poppii tai muuta musaa. Sillo mä ekan kerran hiffasin, et kui monenlaista shungii fogelitki vaan veti, oli sparvarii ja lokkii ja monemmoist piipertäjää … ja kaikkii snadii pörriäisii flygas niiet ilma oli väliin ihan sakeena. Jostain kaltsin holest lirisi snadi puro ja se kimmelteli kliffasti, ja sillontällö iisi blosis pani pihlajan lehtii tärisee … nii ja se hirviki tuli kerran, mahtavaa …

      VANTSGUN SKITARIT

      Vantsgun Pikkukoskel me käytii Maken kans joskus tsimmaamas ja brassailtii kumi-botsgilla, ku faija oli tuonu mulle Derkuist. Ja Arabian rantsus, putouksen alla, metskattii skitareit ja duunattii sit styroksii niide selkä-evii - oli iha nastaa tshiigaa ku fisu paino täysil pitkin Vantsgun pintaa ... Sit siit kaatikselt - tai niinku mun Maisulin frendit bamlaa: jättiksilt - tshögattii joskus sarjiksii, vaik ne döfas ihan kuselle ja paskalle, varmaan jotkut densat oli stroolannu ja skeidannu niiden päälle iha huviksee. Mulle se dunkkis oli yks hailee, mut mutsi pajatti, et meidän kämppään et kyl noita hilaa ...

      PIKKUKOSKEN FRENDIT

      Pikkukoskel mä palloilin kaiket kesät 67-72, mä skulasin korist, joskus lentist ja punttejaki kolistelin senverra, et yks kesä sain selän nii gisaks, et täyty steppaa ku selkä köyrys ku gamla stara. No oliha siel tietenki Ortzu, Luiseva Sally, Thurbjörni ja yks Kimmo-Robert, jolle mä yritin vähä näyttää miten munkkii lykätää pussiin, mut ei se haldannu sitä koskaan … mut niin seki vaan tsittaa nyt siel Akadianmäel ja jauhaa skeidaa siinku muutki.
      Kutosen jengii ei Pikkukoskel paljookaa hengaillu.
      Ja, ... olihan siel Sinikkaki, helvetin hyvän näköne friidu, jota mä yritin skotaa, mut se ei onannu. Joskus 80-luvun alus mä sit törmäsin siihe Ogelin ostaril ja sehä blukkas mua ku avointa buukii ja se sano: "Joo, kyl vuodet jättää jokaseen jälkesä ...". Mun lärvi meni ihan punaseks, vittu mä olin just funtsannu tota … oliks toi sit sitä sovinismii?
      Alkukesäl Pikkiksen asfalttikentsul skulattii usein basketti-cup, sen junaili aina se Kuhien vesiboltsijengi, oliha ne kyl korispelaajiiki, Vartiat ja muut .. Tuomiojan Ekin muistan, mut Lipposta en. Se rantsun kiska mist sai slumppaa jädee, limuu ja tsyfee ja snadii bulkkiiki, oli Kuhien hoidos tai siis Niemenkarien familjen.

      PEITON ALLA FIKKARIN KANS

      Meille himaan ei slumpattu telkkaa ku vast 68, ku faija halus tshiigaa Meksikon skaboi. Silti meil niinku monel muulki oli aina kragis, millo mun pitäis painuu pehkuihi - must aina liian aikasee. Mut sit mä hiffasin sen ku kaikki skloddit kerran hiffaa, et peiton alla voi iisisti blukkaa ku ottaa fikkarin messiin. Ekaks mä luin kaikki Lipposet ja Korkit, sit Gottonit: Connecticutin junttii, fiksuu Dekkerii ja gamlaa Nevillee mä en varmaan muual lesannukkaa.
      Sit joskus ku puolenyön maissa alko olkkarist kuuluu tiettyy ryminää, mä roudasin hiljaa mun snadin pöydän dörtsin vieree ja kapusin sen päälle. Makkarin oven yläpuolelle oli kato väsätty skyfä fönari ja siit mä mulkkasin ku faija rymisteli mutsin päällä.



      HORSMII JA BRANKKAREIT

      Käbiksen brankkarin lähel, siin Koskelantien ja Intiangartsan kulmas staijas bensis, venäläiste omistama Teboilin huoltis, sillo se kyl oli viel Trustivapaa Bensiini eli TB, sielt sai slumppaa gasoo bilikoihi ja kaikkee sellast ja koko muu pläntti oli jotai ryteikköö.
      Siel mä kävin tshögaamas ja plokkaamas yrttei ja blumstereit, ku skoilee varte oli pakko. Ekaks ku mä olin hiffannu jonku nyyan horsman, mä grevasin sen veks mullast, sitte vähä putsasin snyygimmäks ja panin pabrulle millasest mestast mä olin sen yrtin hitannu. Ja himas se piti viel sit duunaa johonki pabruje välii prässiin kuivuu. Ja tosi rankka duuni oli sit tshekkaa jostai kataloogist sen blumman nimi, sen ku joku neropatti oli sille säveltäny.
      Skoles bilsamaikka sit viel tenttas, et tshennas ne kaikki kasvit ku oli grevannu ja pannu kansioon. Siit sai sit numban torkkaan, mulle maikka tais räpsästä kasin.
      Joskus mä tshittasin yksin brankkarin nurkal ja skrabasin pehmeesee asfalttii spigul nimmareit ja venasin … venasin et jossai ois syttyny eldis, vaik joku ois tuikannu jonku haussin eldaa ja oisin sit nähny ku brankkariäijät ois luudannu fiudeihi ja sit skujannu nasta laudas stikkaa vodaa sinne braasulle.
      Kyl ne kyl tsöraski aina joskus täyttä forssii pillit vinkuen, mut ei just sillo ku oikeen venttasin. Sillo ne brankkarit vaa löhös ja otti suulist siin nurtsil, skulas futista - niil oli sellaset snadit byyrit, tai sit lentistä, ja ainahan ne tsiigaili gimmoi ku steppas siit ohi minihameis tai shortseis ja sit ne äijät vislas perään.
      Brankkarin takana oli muutama haussi, minne me mutsin ja faijan kans deelattii Kusarin näyte-numeroit - jotai pari kertaa vuodes - usein aina vaalien alla. Sen mä muistan hyvin, miten mulle kävi aina yhel dörtsil: ku luukust stikkas lehden inee, nii karsee hurtta hyökkäs dörtsii vaste, tempas lehden hampaisiin ja piti olla skarppina et ehti nykästä fingerit veks siit luukult ... joo, ja elukka haukku sellasel volyymil, ettei varmaan koko haussin äijät eikä muijat eikä kakrutkaa pystyny goisaa. Mä aloin ihan studaa, vaikkei se dogi siit dörtsin läpi millää ois päässy, kai ...

      ANNALAS FUTIST JA KORIST

      Kesäsi me käytii kundien kans Annalas skulaamas futist ja mä jouduin aina byyriin ku oli niin plöde, etten jaksanu luudaa bolun peräs. Sen takii varmaa yks Gottoni sanoki mua Ami-Läskipääks. No, sikstoiseks mä en osannu futiksel peippaa ketää ja must oli kyl ihan nastaaki olla moles veskarina ... Sit joskus 64-vuonna Nikula hyppäs seipääl melkee viis metrii ja Make slumppas heti, niinku varmaan tuhannet muutki kundit Finskis, bambuseipää. Sitä mä en kyl muista paljo Maken enkaks tuli, mut mä klaarasin tasan metrin, eikä ollu mitään pihkaakaa handuis eikä rimas.
      Mut enemmän mä olin koriskentsul. Faija tshöbas mulle boltsin kevääl 66, se oli Voit-merkkine ja mä stikkasin boluu sen ekan kesän melkee aina yksin, mutsin väsäämät eväs-pöperöt messis, tollaset kymmenenki timmee päiväs, ihan totta. Ja pääjuttu oli mul heitto-staili, ei se et meneeks inee vai ei, vaan oikee staili. Sit ku skulasin sarjois kolkyt vuotta putkeen, kyl mul heitto putoski aika siististi, vaiks itte täs nyt sil diivailen.
      Syksyl 66 sit menin Jyryyn skulaa baskettii ja samas jengis skulas C-talost Sinisalon Tero, B-talost Holmströmin Eric ja A-talost Kontkasen broidikset - ennoo treffannu niist ketää aikoihi.

      FAIJAN KAMELIT BÖLLITTII

      Faijast oli 60-luvun alus tullu ammatti-poliitikko, ku se ei saanu enää mistään ”normaalist” lafkast duunii. Se oli ollu mones mestas luottiksena ja joutunu sit sellasee ”mustaan kirjaan”, ihan samanlaisee ku sen faija kolkytluvul. Siit sit pomot tshekkas aina ku ne palkkas duunareit ja faijan kohdal blukkas jotai, et ”kova lakko-kiihottaja” ja sillee. Monis mestois se oli duunis alle päivän.
      Nii, faijast tuli sit joku ”piirisihteeri” ja sen duunipäivät veny usein aika pitkäks. Kerranki Stadin valtuustos, se oli siel 57-68, oli jotai budjettijuttuu, ku alko tos joskus kuuden maissa illal, ja sit seittemält aamul faija kävi "kääntymäs" himas, tvettas ittesä suihkus ja vendas skjordan, ja kaheksalt kokous jatku taas.
      No, aina ei miitingit ollu ihan kuivii, mä muistan kerran ku herättii mutsin kans karmeesee mökään, mitä se ois ollu jotai kahden-kolmen maissa yöllä. Ku mentiin sit tshiigaa, niin honattii et faija makas eteise nurkas ja mölisi et: "Kuka perkele on bölliny mun kamelini, koko laumaha oli viel äskön tässä". Ei se aamul muistanu mitään, sano vaan et oltais vaan nähty ne toiset, ku jäi sinne kokouspaikalle, sen kokoomuspomon himaan pitkin lattioit goisaa ...
      Mun ekat kännit taisin vetää yks joulu meil himas ku molemmat mummotki oli viel hengis ja ne oli skruudaamas meil joulupöperöit. Faija oli tehny mulle mukii puolest päiväst, ku se funtsas et olis hyvä, et kundi vois treenaa himas mite kandee brenkkuu divaa. Ku muu sakki oli illal sit lähdös mutsin broidin luo, mä sammalsin et mä jään nyt himaan, ja ku kättelin mummeleit viel dörtsil, oli pakko pitää toisel handul seinäst kii. Heti ku ne oli menny, luudasin veskii heittää yrjöt.

      SNADISTI PIONEEREIST

      Mä olin käyny pioneerikertsis kerran viikos Kulttiksel Sturaril, ku budjattii Bärtsil ja meil oli sellane kundi jonai ohjaajana ku luudas mailii ja puolta ja siin siivus blukkas viel lääkäriks, joku Aki. Sikskai me ei usein sitä ei hogattukaa mailla hameil ja sillo me - kymmenkunta tsalii - riehuttii ympäri Kultsaa ja Jyryn brotarit ja knekkaajat ku oli siel vageina, luudas meidän peräs. Ku ne sai meidät kii, ne stikkas pitsgulle, mut me oltii hiffattu sellane snadi fönari mist sit päästii takas inee ... joo, oli ihan kliffaa.
      Ku flytattii Koskelaan, ni pinskut piti kertsii yhes hikises parakis Kumpulassa. Mut ku mä olin byggannu siel muutaman palsa-flygarin ja skulannu toistasataa corona-matsii, mul oli mitta täys sitä lajii ja lähin menee. Siihe jäi pinohiiret.
      Mut se oli aika makeeta, ku mä lähin sit kuukaudeks pinskuleirille Derkkuihi, eli Itä-Saksaan, joskus 63. Siel oli gimmoi ja kundei jotai 13-15 eri maasta. Ja mä olin ihan lätkäs yhtee saku-friiduun, Connie sen nimi oli. Vikana päivänä ku oltii lähdös dösäl kohti botskisatamaa, se tuli sanoo mulle ”aufiiderseen” ja sekstas mua suulle, mä menin ihan punaseks. Meidän reissu sielt Prerowist Stadiin kesti alun toista päivää ja mä skrivasin sille muijalle ainaski kolme korttii, mis kaikis blukkas vaa: "Ih liibe Dih". Stikattii breivii sit viel jotai 3-4 vuotta, mut sit seki sluuttas.
      Joskus kuuskytluvun lopul yks Ykä meidän rabast, olikse joku Arkomaa, tai sellane, nii se käänty ”uskoon”. Siit tuli "stallari" ja se yritti bamlaa muaki ympäri monta kertaa et mäki liittysin johki nuorisoliittoon ja kaikkee vastaavaa - niil oli Tornis, sellane buli höskä tos Käbiksen, tai sanotaaks sitä nykysi Fabulaks, niin sen handelin takana, niil oli ihan oma kertsiki. Mä sanoin vaan, et "njet" ja homma kuivu mun osalt sit kokoon. No, parii vuotta myöhemmin mä olin grundaamas ihan samanlaist kertsii, mut se onki sit toinen juttu...

      TINNERII JA TURPIIN

      Talvisin käytii Annalas skrinnaamas ja skulaamas lätkää, pillerii ei pelattu, paitsi joskus lätkästagoil tennarin kans, mut sillo ei ollu yleensä skrinnareit klabbeis. Siel pukukopis döfas melkee aina tinneri ja joskus oli ihan pakko lähtee luudaa himaa - pari kertaa luistimil ja tshengat rotsin sisäl ku jotkut Kumpiksen jätkät kävi päälle, vaik ne oli pihalla ku lumiukot - tai ehkä just siks.

      SKIMBAUS EI SKULANNU

      Mut skimbaamine ei ollu mun alaa, ei pitsgul, eikä skoileskaa: ylämäes sukset aina lipsu, alamäes ne meni minne sattu, ja tietty mä niiden kans. Ei ollu sellast mäkee, minkä oisin stannannu pystys. Porkat meni aina poikki ja siteet irtos monoista, hiihtoredul eksyin jonneki Maunulan mettiin. Ja ku viikol oli sit hiihtoo, muistin draisaa himast - skrinnarit, stagan, syndit ja lätkän. Mut jotenki kai huippu oli se, kun tein skoilen pitsgul stailin U-käännöksen, ihan ku Mäkisen Timo, niin toisen skimban kanta osu jotenki just toisen kärkee ja, vittu, se paukahti paskaks. No joo, ei tää viel mitää, mut jumppamaikka tuli siihe aukoon päätään, et: ” Erkki J., teitsä sen tahallas?” No en tietenkää, mäntti.

      "ET SÄ OO YHTÄÄ PAREMPI"

      Mä kävin skoilee Ogelis, ja siel mul oli aika paljo frendejä, joiden kans mä duunasin kaikkee ... Pitsgun sakilla ei ollu sillo tapa käydä opparii ja se, et mä kävin, vitutti jotenki kai jotai talon kundeja, taisin saada pari kertaa daijuuki sen takii. Kerran yksi pitsgun kundi sano et: “Vittu sä et oo yhtään parempi ku me, vaik käytki opparii, saatana“. Mä aloin siihe sönkkää, et mä oon ihan samaa mieltä, mut se latas mua lärvii ja mä lähin sit hanee ... nenä bludes.
      Tähä liittyy yks toine, must fittimpi juttu. Yks talvi-ilta mä olin jääny skrinnaa yksin, klogu oli kai jotai yheksä ja Annalan vage oli pannu jo lyysarit pimeeks, nii neljä oman talon kundii otti mut siel kii ja alko takoo mua ... iha huviksee. No ei ne varmaa iha täysillä, mut aika pian mä makasin jäällä ja spiidasin. Ne alko skrinaa ja sit ne lähti menee ... neljä kundii ja omast talost, ei stadilaiset oo noin raukkoi, ne on täytyny födaa jossai huitsin nevadas, tosi redii joo?

      MUN EKA KERTA

      Mä olin 17 ku kävin ekoi kertoi Wanhan kuppilas ja divasin aina Brandy Lonkeroo, se bungas sillo 3,10. Yleensä portsarit tshiigas pabrut dörtsil aika tarkkaan, mut mä olin aika bulin näköne ja kokone, et mä pääsin sisää.
      Yks ilta mä olin napannu jo kuus-seittemän lonkkuu, ku mun pöydän viereen tuli stondaa sellane vanha muija, ainaki nelkyt tai yli. Se silitti mun fledaa ja kysäs et vaihdettaskos mestaa, ja et se vois pistää mulle pöperötki, sil ku oli niin yksinäine olo. No, mulleha se passas ja ilta meniki äkkii ja sit se pyys mua himaasa. No ku tshennasin mist oli kyse, niin mähän olin valmis ku pappi sotaan.
      Se budjas jossai Kontulas tai Myltsikäs, en muista varmaa. Ku päästii dörtsist sisää, se kävi heti käsiks mun byysii, otti slarvast kii ja alko taluttaaa mua sohvalle. Siin hässäkäs lähti muijalt peruukkiki, mut mitä sen välii siin vaihees enää - onneks purukalut sentää pysy paikallaa.
      Ku mä sit tvettasin itteeni lavuaaris, tuli mulle jotenki karsee morkkis, nykysin sitä varmaan sanottas "ikärasismiks". Ja viel ku muistin faijan sukupuoliopetuksen, eli muista kortsu, tuli mulle lisää fitti olo, ja yritin tshögaa skarppina, et hiffaisiks mä jo kuppaa sladdist, mut emmä onneks mitää sellast nähny.
      Sit mä käänsin melkee koko kämpän ympäri, mutten hitannu yhtää fyrkkaa, et oisin päässy mittaril himtsuu, ku olin ihan p.a. Sain sit onneks läpsittyy lyylin sen verran hereille, et se skrivas mulle muutaman kybän shekin. Aamul himas kerroin mutsille et olin treffannu yhen entisen luokkakaverin, kundin siis, ja et sil oli ollu kotibileet ja oli menny vähä myöhäseks, jne, jne.

      SKOILEEN TUHRAANTU AIKAA

      Kuuskytluvun lopus mul alko lukio ja lägii alko tulla ihan kunnolla. Ja ku ennoo ikinä ollu mikään “ruudinkeksijä“, nii mun täyty duunaa lägei viel himaski ja tuntitolkul. Sit mä olin skoiles teinikunnan hommis, ja kävin pari-kolme kertaa viikos skulaamas baskettii Stadikal.
      Nii et ei siihe jääny paljoo saumaa braijaa siin pitsgulla. Jotain tärkeetä jäi varmaan siks väliin, mut jotain tärkeetä tarttu kaaliin kai sit muualla ...

      YLIOPISTOON BLUKKAA

      Stuiduskaboihi mä revitin yhdes gimmafrendin kans, sen Leenan, välil bluggattii - välil bylsittii, valkoset bresat saatiin kumpiki. Ja ennenku tuli klaariks ketä oli päässy ja ketä ei, mä slumppasin valtsikan pääsykoe-kniigat ja rupesin ahmii niit kynän kans. Kuus opusta mä tsekkasin kannest kantee kuus kertaa, sit skaboihin ... ja taas rimaa hipoen sisää.
      Ja sithä mulle tuli ihan uus maailma: yli parikyt timmee luentoi viikos, kaikenlaista esseiden skrivailuu himas, tentteihi blukkaamist - yhteenki aprokokeeseen tuli yheksän buugii. Poliittiset väännöt oli sillo stydejä, melkeen joka ilta tsitattii jossai palaveris tai kokoukses ja päälle bileet.
      Ja ku skulasin korist viel kolme kertaa viikos, ei Koskelan pitsgu eikä ne frendit mahtunu enää kuvioihi.

      JA MITÄ SITTE

      "Mahtumine" on tieteski valkkaamist; mä en mitenkään funtsanu missää ja kelannu, kenen kans pyörin - homma kävi vähä niinku nykysin avioeroiski: mä ja pitsgu kasvettii erillee ...
      Muutamaa frendii mä oon tavannu, niinku Hibii-Maraa-Makee, nyt Nibrun kans käyty muutaman kerran paril bissel ja törmänny joskus muihinki ... K6:n bailuis, ihan kliffaa.
      Nää jutut tuli mulle ekana boltsii kuuskyt-luvun ja seitkyt-luvun alun Koskelast. Ja kaikki nää jutut följaa mua boltsis aina sinne ”kylmään gravariin ku mut kerran slepataan.”

      EPILOGI

      Ja sanoin Matille: "Voisitsä kuski skujaa mut ja mun muijan meidän uuteen kämppään Bärtsille, pliis". Matti kääns fiuden keulan kohti etelää ja paino tallaa ... varttitunnin päästä Volkkari klainbus pysähty Hämis 36:n A-raban eteen. Sit hilattii kamat kimpas sisään ja Leena duunas ekat tsyfet uudes himas. Sit Matti sano, et toi kosla pitäis viel tsöraa Konalaan jonku huoltiksen tallii ja et se lähtee nyt menee. Ennenku se oli ehtiny alas kartsalle, me jo naitiin ku reippaat rusakot - oma elämä lähti skulaa kliffasti …




      PS.
      Kutosen gimmat ja kundit (1962-75), mä omistan tän snadin löpinän koko jengille. Mä budjasin toistakyt vuotta C-talon, se punanen, O-rabas.
      Ei täs jutus mitää elämää bulimpii hässäköit ollu, varmaa monel muulla on paljo kovempii ja hurjempii tarinoit. Mut, mut ... tää on kuitenki mun kamaa ja siks, tottakai, "mä oon ylpee täst".
      Tää teksti voi tuntuu, varsinki aluks, vähä oudolt, vaiks slangii hyvin bonjaiski, skrivattuu slangii ku ei paljoo yleensä tuu vastaan ... ja siks toiseks ei tää mun slangikaa mitää sillee nii hääppöst oo. Tää on enimmäksee 40-60 luvun Bärtsilt ja Koskelast opittuu, joitain uudempiiki sanoi messis.
      Niin, ton vanhemman slangin mä opin faijalta, Kauhasen Penalta.
      Mut joo, ei muisteta pahalla, eikä kanneta kaunaa,ok?

      * * *

      Vuonna 1986 ilmesty sellane buugi ku Koskelan jengi. Oon tsekannu sen läpi, mut emmä ketään niist tsennannu, no en tietenkää. Mut iha haadii sitä oli blukkaa. Sitä voi kyl londaa biblust (Louhivuori, Leena et al.: Koskelan jengi, Otava 1986).




      KÖRÖ, KÖRÖ, KIRKKOON ... VALKEALLA VARSALLA

      Krunikan vuoteni 1952-(53)62

      Ku mä födasin ja hoitsu sano faijalle, et mua voi tulla tsiigaa, nii faija stikkas siihe, et ”viittiskö joku öpnaa ton pagun”? Se halus kato ite tsekkaa, oliks mul varmasti skrebat. Myöhemmin faija bamlas kaikille, et jos mä oisin ollu friidu, oisin saanu mennä skurul mutsin kans himaan, mut kundii varte se skulas mittarin, ja viel ihan dörtsin etee. Ja sit lähettii painaa kohti Krunikaa.

      Mun eka hima oli Vironkatu nelkus, sehän on sellane ei mikää erikoisen buli gartsanpätkä ku länsipääs on monttu, mis joskus on ollu vodaaki, mut varmaan aika skeidast ku jengi oli sanonu sitä Paskalammeks. Se meidän hima oli sellane snadi kämppä ala-pitsgun peräl. Siin oli vaan yks huone, se oli ollu enne joku veduklitsu. Mut se oli ihan passeli, ku ei siit tarvinnu kyl paljoo kai bungaakaa. Kämpän nurkkaan oli bygattu hella ja vieres oli lavuaari, mut kraanast tuli vaa galsaa vodaa. Siin oli ulko-ovest ku tultii eteiskaappi tai oikeestaan tuulikaappi mis safkat säily ihan freesinä, ainaki talvella. Lämmintä vettä piti duunaa hellalla, se taas skulas kaasupoleteil, sellasil skyfil kolikoil ku oli yks hole keskel ja reunast viel lovettu. Niit slumpattii Elannon handelista Rauhankadulta ja Elkustha me kamat muutenki käytii hakeen - sehä oli meidän "duunareitten buidu", niinku faija aina sano. Joskus mä kyl menin salaa hakeen suklaanekkui siit Varubuudenista, ku en hitannu niit Elkust.

      Niin, veskii ei siin kämpäs ollu tai mitää kylppärii tietenkää. Losetti, niinku mummo sano veskii, oli pitsgulla porttarissa. Tai seki oli oikeestaa klitsu, fillariklitsu. Sinne oli kaiken roinan ja felojen taa värkätty pönttö yhteen nurkkaan. Kaikki mestat oli täynnä hämähäkinseittejä ja sillon tällö yhest holest tsiigas rotta öögat stäränä sitä, ku tsittas skeidalla. Ku otti pabruu sit handuu, siit viiletti haneen kaikkee snadii elävää. Se oli melkeen ku jostain kauhuleffasta - ja kyl mä skidinä vähä skagasinki mennä sinne. No ihan tsalina ruikkasin useesti iltakuset sellaseen emalipottaan, ku mummo piti hetekan alla.

      Nii, mutsin, faijan ja mun lisäks kämpäs budjas mutsin vanhemmat: mummo ja vaari - et oli kuulemma vähä ahdasta. Mut kummasti vaan siinki hommat suju, eikä mitää isompaa kraginkii kai ollu - nykysihä on vaikee kässää, et sellane määrä populaa asu ja eli yhes ainoos huonees. Vuoden päästä päästii sit flyttaa Longiksen pohjoispuolelle, Hämiksen alkupäähän. Mut Krunika pysy mun tokana himana aika kaua, ku mummo budjas siel ja mut draisattii sinne ykkösen sporalla aina ku mutsil ja faijal oli iltamenoo, mitä niil aika usein oliki. Ja mä tykkäsin mummost, usein se otti mut klabbisa päälle, hyppyytti ja shungas jotai "körö körö kirkkoon, valkealla varsalla ...".

      Talvel me tultii mutsin kans usein jään yli Hagiksest siihe Välikadun nurkille, sillo ei ollu viel bygattu sitä nyyaa siltaa. Joskus jää spöijas ja ritisi klabbien tai tselin jalasten alla, ku mutsi draisas mua, mut ei me koskaan plutattu siinä. Niin ja joskusha kävi helkkarimmoinen hiivari, blosas nii et "sielu meinas jäätyy". Ja talvel se mummon porttari on hurja mesta, varsinki gamloille ku se oli hiton jyrkkä ja usein viel jäässä - "iljamel", niinku mummo sano.

      Mutsin faija oli duunannu stogekiskoo ympäri Härmää. Stadiin ne oli flytannu vuos-pari ennen kriguu, ekaks jonneki Viiskulmaan, mut aika pian sit Krunikaan. Mutsi ja sen broidi kävi Kaisaniemen skolee. Ku talvisota oli sit syttyny, mutsi - sitä sanottin ja sanotaan vielki Vinskiks - oli singrannu broidisa Voden kans botskilla skönen yli Stokiksee. Ne oli budjannu jossai gamlojen systerien haussis Djurgoordenis. Aluks ne oli ollu ihan äimänä ku ne ei ollu bonjannu svenskii yhtää, mut kyl ne sit oli oppinu ku kaikki niide frendit bamlas. Krigun jälkeen mutsi oli duunis Krunikan Elannos siin Snellun ja Liisankadun kulmas ja se oli lesannu svenskii lafkan omas iltaskoles siksku Krunikas budjas sillo paljo ruotsinkielisii.

      Mummo kerto mulle usein sen haussin pesulan pommist, ku venäläiset oli flygarist stikannu - kai joskus jatkokrigun aikaan, keväällä 44 siihe Rauhankadun puolelle. No, se oli onneks ”suutari”: ei mikää skutsari, vaan pommi ku ei dömannu ja pannu paskaks koko korttelii. Pari kerrosta oli kuitenki bragannu ja ku jengi oli alkanu tonkii stenukasoi, oli sen pesulan äijä hitattu hengissä "ku ihmeen kaupalla", tosin molemmat klabbit ihan paskana. Se oli kai järkky juttu.

      Toinen stoori oli se, ku mutsi ja Vode, se mutsin broidi, ne oli ollut Kaisaniemes skrinnaamas ja sireenit oli alkanu ulvoo: ryssien flygarit tulossa! Mutsi oli lähteny luudaa heti pommisuojaan, mut broidi oli stannannu siihe koppiin, ku staijas siin kentsun vieres. Joku pommi oli pamahtanu jossai iha lähellä ja sirpaleita flygannu sinne koppiinki. Broidin vieres oli ollu mutsin luokkafrendi, joku friidu, sitä oli osunu kaulaan ja se oli delannu heti, koko lattia oli ollu ihan bludes.

      Mummo budjas Vironkadul tonne seitskytluvun lopulle, mut sit se enää pärjänny yksin himas ja se sai ihan snyygin mestan Kustaankartanost Ogelista. Mut ei se siel staijannu vuottakaa, ku se jo satuloi hepan ja lähti ridaa kauas, aina Taivaanhakaan asti, "körö körö ... valkealla varsalla".

      * * *

      Stadin vanha slangi on häviimäs ku gamlat kundit ja friidut heittää vitoset, siks mä oon alkanu nauhottaa sitä. Jos sä mielestäs bamlaat slangii tai joku sun frendis, nii skulaa mulle. Nauhotuksii ja muuta Stadin slangi -kamaa voit tsekkaa mun internettisivuilta, www.slangi.net

      Julkaistu:
      Krunikka-lehti 4/2000




      MUISTIN KUVIA VAI TEINKÖ NE ITSE?

      Eli lukiomuistoja Oulunkylän
      yhteiskoulusta 1968-72

      Menneestä muistaa vain sen minkä haluaa muistaa.Tällä maininnalla varoitan Sinua, parahin lukijani: Minun, kuten kaikkien muidenkin kirjoittajien muistin kuvat ovat käyneet läpi melkoisen seulonnan, ennen kuin tietoisuuden valo on edes tuonut ne näkyviksi älylliselle ja tunteelliselle pohdinnalle. Kuvia on kaulittu ja kääritty yhä uudelleen ja uudelleen, sattumanvarainen esiintyminen on korjattu loogisuudeksi. Viimein ne on saatu sellaiseen muotoon ja järjestykseen, joka tyydyttää kirjoittajaa, tämän päivän tarkastelukulmasta, mutta joiden kuvaamaa todellisuutta ei ehkä ikinä ole ollut olemassa - muutoin kuin katoavan hetken, ja senkin vain muistissamme.

      TYÖVÄENLUOKKALAINEN

      Kallio oli vielä 1950-60 -lukujen vaihteessa helsinkiläinen ”työläis”-kaupunginosa. Isäni oli sähkömiehenä Kone- ja Silta Oy:ssa Sörnäisissä, samassa tehtaassa, missä hänen äitinsä Lyyli oli ollut uutterana polttouunin käyttäjänä valimossa ja isänsä Aaro arvostettuna työkaluviilarina ennen sotia. Oma äitini oli puolipäiväisenä myymälä-apulaisena ”siirtomaatavaraliikkeessä”.
      Tuolloin elettiin vielä selkeän yhtenäiskulttuurin aikaa: usein ystävät tulivat samoinajattelevista, työläisperheen kauppa Helsingissä oli Elanto ja pankki HTS, lehdet Kansan Uutiset tai Suomen Sosialidemokraatti, urheiluliitto TUL, jne.
      Koulustani, Kallion kansakoulusta, jota isänikin oli 40-luvun alussa käynyt, oli tapana mennä ammattikouluun ja sitten töihin, tai suoraan töihin. No, säännön vahvistava tapaus oli muutamaa vuotta minua aikaisemmin samaa koulua käynyt Kallion friidu, Tarja Halonen, joka siirtyi keskikouluun, lukioon, ylioppilaaksi... ja on tätä nykyä aivan merkittävässä valtiollisessa virassa.
      Kun minulle koulun neljännellä luokalla tuli eteen oppikoulun pääsykokeet, oli täysin avoin kysymys, mitä tehdä. Suvussani ei ollut silloin vielä ensimmäistäkään oppikoulun käynyttä. Mutta opettajani P.P:n rohkaisu minua ennen tenttiä kannusti minua yrittämään: ”turha sun Erkki J. on sinne kokeisiin mennä, et sä pärjää kuitenkaan”.

      SUURI HARPPAUS

      Harppaus proletaarisen Kallion koulun kulmilta Oulunkylän yhteiskouluun, pikkuporvarillisen ja pientalovaltaisen lähiön uneliaaseen kouluyhteisöön oli suurempi kuin päältäpäin katsoen näytti. Ulospäin näkyi minulla koulun ainoa pioneeriasu: vihreä paita ja punainen liina sekä myöhemmin kirkkaanpunaiset samettihousut ja omalaatuinen "U.S.ARMY" -paitapusakka: siinä missä muiden rintanauhassa luki tuo teksti, minulla luki VIETKONG, ainoana meidän koulussa. Vaikka jollain tavoin erotuinkin lievästi muista, en joutunut minkäänlaisen koulukiusaamisen kohteeksi, lieneekö osasyynä ”merkittävä” kokoni, 15-vuotiaana olin jo 190 cm ja 95 kg. Olin myös ehkä tavallista ”villimpi” oppilas keskikoulussa, mutta sanaa ”sopeutumaton” en nyt käyttäisi, varsinkin kun olen kuullut kertomuksia 80-90-lukujen koulusta.
      Konkreettinen yhteentörmäys tapahtui vasta 14. marraskuuta 1969 kello 8.23, jolloin koulun rehtori N.V. tuli fysiikanluokan ovelle ja sanoi ääni särähtäen: Erkki J., tulepas tänne! Vaikka olin odottanut jotain tällaista, silti hiki nousi otsalleni ja kurkkua alkoi kuivata. Kyse oli varmaan uuden lehden kannesta ...

      HAAVEIDEN TAIKA

      Meillä oli haaveita ja unelmia: vanhemmat halusivat luoda "lapsilleen paremman maailman". Lapsen korviini kuulin usein nimet Marx, Engels ja Lenin. Hämärästä muistin sopukasta tulee mieleen epämääinen ajatus, että "pitäisi tehdä vallankumous" ja jotakin "sellaista kuin Neuvostoliitossa, mutta ei kuitenkaan samanlaista kuin Stalin ... jos Lenin vain olisi saanut elää ..."
      Selvemmin palautuvat mieleeni keväiset vappumarssit: punaiset liput hulmuavat lepattaen kun kulkue ylittää tuulisen Pitkänsillan, torvisoittokunta päästelee taistelulauluja ja kaikki me marssimme tarkasti kahdeksan rinnan - oli nimittäin tärkeää, että mielenosoittajien lukumäärä pystyttiin panemaan muistiin - ja laulamme mukana: ”Työn orjat, sorron yöstä nouskaa. Maan ääriin kuuluu kutsumus. Nyt ryskyin murtuu pakkovalta, tää on viime ponnistus ...”
      Ja mitä pahemmin loppukevään tuuli, sade tai joskus viheliäinen lumipyrykin meitä piiskaa tai ruotsalaisen teatterin edessä oikeistolaiset ylioppilaslakkipäiset ”räkänokat” huutavat meitä ”marssimaan Moskovaan asti”, sitä paremmalta tuntuu marssi.
      Kun tullaan torille, ensi tehtävä on etsiä tuttavia ja kertoa, minkälainen sää on ja esittää sitten oma arvio kulkueeseen osallistujien määrästä. Puheet kuunnellaan, tottakai ja niistä keskustellaan. Yleensä sanotaan, että puhe oli kyllä hyvä, mutta jonkun tietyn kohdan olisi voinut sanoa toisinkin. Puheissa vaadittiin yleensä etuja niille, joilla oli vähän niiltä, joilla oli paljon.

      VAPAUDEN AIKA

      Kuusikymmentäluvun loppu oli vilkkaan keskustelun ja suvaitsevaisuuden aikaa, näin muistan. Järjestettiin jos jonkinlaista paneelia, hydeparkkia ja puhetilaisuutta, ja monet vähemmistöt perustivat järjestöjä, joita kutsuttiin ”yhden asian liikkeiksi”: Sadankomitea, Trikont, Yhdistys 9, SETA, Enemmistö ry, Naisasialiike Union, jne. Vanhoista tabuista pyrittiin pääsemään irti; ”vapautuminen” ja ”vapaus” olivat silloin päivän sanoja. Seksuaalisen vapautumisen muistan hyvin, olinhan tuolloin juuri murrosikäinen. Näiden liikkeiden ponnistukset tuottivat tulosta ja jäivät pysyviksi suomalaiseen yhteiskuntaan.
      Nuoriso, jolla ei ollut omakohtaista painolastia maailmansodasta, ja joka pääsi nauttimaan taloudellisen nousukauden tuomasta aineellisesta vauraudesta, kykeni rauhassa pohtimaan maailmaa. Se ”tiedosti itsensä omana ryhmänä”, se tunsi olevansa enemmän kuin pelkkä välivaihe lapsuuden ja aikuisuuden välissä. Nyt oli nuorten vuoro...
      Meille olisi kaikki mahdollista! Muistathan nuo ”hullun vuoden 68” kirjoitukset Sorbonnen yliopiston seinissä Pariisissa: ”Olkaa realisteja, vaatikaa mahdottomia” ja ”Älkää luottako kehenkään yli 30-vuotiaaseen”.
      Ei, en ollut siellä, sydämeni vain.

      VAADIMME KAIKKEA HYVÄÄ

      Demokratia, kaikkien ihmisten yhtäläinen oikeus osallistua itseään koskevien asioiden päätöksentekoon, nostettiin esiin. Puhuttiin työpaikka- ja opintodemokratiasta. Me ”ääri”vasemmalla vaadimme - niin, meillä oli aina tapana ”vaatia” - apteekkien, pankkien, vakuutuslaitosten ja merkittävimpien teollisuuslaitosten siirtämistä yhteiskunnan omistukseen, taloudellista kansanvaltaa, jota voisi kutsua ”sosialismiksikin”. Sitä pidettiin suurena "päämääränä". Joku irvileuka taisi tokaista, että meidän sosialismimme on kuin kaukaisuudessa häämöttävä taivaanranta ... No, kovin selkeää kuvaa meillä monellakaan asiasta ei ollut, kerran vappukulkueessa kannoin julistetta "Rahan vallasta kansanvaltaan".

      * * *

      Mutta tästä nyt ei tämän enempää, hyvä lukijani, näethän, että minun on muutenkin vaikea päästä varsinaiseen asiaan.
      Demokratian piiristä tuntuivat jäävän syrjään vain kolme ”taantumuksen linnaketta”: kirkko, armeija ja koulu.
      Kirkko sai tuta ensimmäiset vaatimukset naisten aseman parantamisesta; armeijaa närkästytti muutaman schullerin kieltäytyminen palveluksesta ja koulumaailmassa Teiniliitto oli alkanut muutoksensa harrastusjärjestöstä oppilaiden oikeuksia vakavasti puolustavaksi ja opetuksen sisältöön asiantuntevasti vaikuttavaksi oppilaiden etujärjestöksi.

      HYVÄ TARINA, TAI AINAKIN MINUN

      Muistimme ei toimi ”puolueettomasti”, kylmän asiallisesti, vaan sitä ohjaavat tiedostetut ja tiedostamattomat halumme. Se sekoittaa unelmat ja tosiasiat, ja jos ”todella tapahtunut” ja toiveemme lyövät toisiaan korville, sen pahempi ”todellisuudelle”. Haluamme luoda omasta historiastamme eheän kuvan, aivan kuin meillä ja kaikella tekemisellämme olisi ollut selkeä tarkoitus jo tapahtumahetkellä. Tämän kuvan suhde ”objektiivisiin tosiasioihin” on vähintäänkin häilyvä, mutta onko sillä sittenkään niin väliä? Muistoni ovat minun, merkittävä osa minua, niitä kannan aina mukanani. Sitä vain joskus pohdin, miten syvään juurtuneiden muistojen käy silloin jos/kun ne saavat vastaansa ”yhtä oikeat”, tai jopa ”oikeammat”, täysin vastakkaiset muistot? Luulen, etteivät ne silti muutu. Luulen, että sisäinen torjunta karsii mielestä ne palapelin osat, jotka eivät sovi kunkin omaan kuvioon.

      MAAILMALLA TUULEE

      60-luvulla USA:ssa kansalaisoikeusliike menestyi, joskin monin uhrauksin: Martin Luther Kingillä oli ”unelmansa”, mustat pantterit nostivat nyrkkiin puristetut kätensä, nuorisokulttuuri syntyi ja hippie-liike julisti kukkia hiuksissaan ”Make Love - Not War” Vietnamin sodan innoittamina, tai kuten Lennon-McCartney (the Beatles) sen lauloivat ”All we need is love - love is all we need” laulussa, jonka ensi tahdit olivat Ranskan vallankumouslaulusta, Marseljeesista. Aatteet myllersivät mieliä, toki bisnesmiehet saivat siitäkin hyvän potin.
      Latinalaisen Amerikan diktatuurit järkkyivät, Fidel Castro, Che Guevara - jonka uljaskatseinen punamusta posteri kaunisti jokaisen ”edistyksellisen” nuoren kämpänseinää - ja Allende, vapautuksen teologia ja tupamaros-sissiliike muistuvat mieleen. Monet mustan Afrikan maat itsenäistyivät, katkaisivat vuosisataiset orjuuden, imperialismin ja kolonialismin kahleet.
      Kiinan ”kulttuurivallankumous” välittyi raikkaana uutena tuulena. Se näytti lakaisevan tieltään viimeisetkin vanhan feodaaliyhteiskunnan jäänteet. Suljimme silmämme törkeiltä ihmisoikeusrikkeiltä, ”ainahan roiskuu kun rapataan”, sanoimme. Pääasia oli edistyksen voitto. - Aivan oikein, lukijani: käyttämällä monikkoa, ”suljimme”, pyrin jakamaan syyllisyyden taakkaa; tällaisia me ihmiset olemme …

      VAPAUDEN MANIFESTI

      Aave kummitteli Länsi-Euroopassa - vapauden aave. Nuoret vihaiset miehet ja naiset, Daniel Cohn-Bendit, Rudi Dutschke, Anders Baader ja Ulrike Meinhof jäivät haaveineen historiaan. Rauhanliike keräsi mielenosoituksiinsa miljoonia ihmisiä, joiden banderolleissa oli tuo 60-luvun tunnetuin vaatimus: Yankees Go Home! Suomessa Paasion vasemmistohallitus rakensi hyvinvointiyhteiskuntaa, kansalaissodan valkoinen upseeri, Kekkonen, näytti ymmärtäneen ajan hengen ja oli tullut yli Pitkänsillan.

      Neuvostoliiton johtamaa itäistä Eurooppaa, ”Itäblokkia”, me ”ymmärsimme” (mon! lat. huom.). Se taisteli olemassaolostaan ja siksi annoimme sille anteeksi sellaista, mitä emme olisi antaneet anteeksi meitä vastaan kotimaassamme rikkoneille: sanan-, mielipiteenilmaisun ja liikkumisenvapauden puutteet. V.I.Leninin kokovartalokuva oli "pop".
      Prahan kevät 68 oli ”ihmiskasvoisen sosialismin” ensi yritys.
      Ei, parahin lukijani, en ollut sielläkään, mutta sydämeni oli. Seuraavana syksynä, 21.8.68, sydämeni hetkeksi pysähtyi telaketjujen kalmankylmään kolinaan, neuvostopanssarit vyöryivät Tsekkoslovakiaan. Tätä en kyennyt enää "ymmärtämään".

      SAMAAN AIKAAN OULUNKYLÄSSÄ

      ”Hullu vuosi 68” synnytti jotain myös minun ja luokkakaverini Mattilan Veikon pääkopassa. Pohdimme miten Teiniliiton esiinnostamia teemoja kouludemokratiasta ja tietoisuuden lisäämisestä kolmannen maailman kysymyksistä saataisiin meidänkin koulussa julki. Teinikunta kun oli kuihtunut kokoon ja oppilasneuvosto näperteli sen limonadiautomaatin hankinnan parissa.
      Päätimme kaivaa ”vanhan hyvän” teinikunnan naftaliinista: pidimme yleiskokouksen, joka valitsi minut puheenjohtajaksi (yllätys, yllätys!) ja hallitukseen muiksi jäseniksi Mattilan Veikon ja Carlstedtin Jussin. Lehden ristimme Apostoliksi, ”lähettilääksi”. Nimen taisi keksiä Veikko.
      Veikko oli hyvin ”tietoinen” kolmannen maailman asioista, länsimaiden - ennen kaikkea Yhdysvaltain - harjoittamasta kolmannen maailman taloudellisesta, poliittista ja jopa sivistyksellisestä riistosta. Siitä, mutta myös hänen muhkeasta parrastaan johtui, että panin hänen vaalimainoksiinsa vain yhden sanan: CHE. Veikko hyvä, jos tämä teksti sattuu joskus käsiisi, pyydän tässä nyt Sinulta anteeksi! Kyllä minä heti näin, ettet pitänyt mainosideastani, mutta joviaalina ihmisenä annoit asian olla.


      HYVÄN ASIAN LÄHETTILÄS

      Apostolin ensimmäisen numeron (11/69) pääkirjoituksessa väitin, että ”koululaitoksemme on yhteiskuntamme taantumuksellisimpia organisaatioita. Useissa kouluissa kielletään poliittiset mielipiteenilmaisut ja jopa asiallisen informaation jako uskonnollisista sekä poliittisista vaihtoehdoista.”
      Oppilaitoksen valpas rehtori N.V. kiirehtikin todistamaan väitteeni oikeaksi; viisitoista minuuttia Apostolin ilmestymisen, eräänä maanantaiaamun klo jälkeen, hän nouti minut fysiikantunnilta puhutteluun. Senkaltainen lehti olisi pitänyt kuulemma hyväksyttää ensin hänellä - tällaista menettelytavasta ”kukaan ei ikinä ollut kuulut tällaisesta. Hän esitti, että lehden sisällön vuoksi voisin joutua - oppilaiden vanhempien painostuksen vuoksi (?) jopa eroamaan koulusta.
      Tai sitten syynä oli se kansikuva.
      Seuraavan kerran olinkin, muuten, opettajainhuoneessa vasta pari-kolme vuotta sitten, kun menin nuorimman poikani joulujuhliin. Rehtori M.I. muisti vielä minut ja pyysi sisään: ”Erkki J., ole hyvä ja istu ja ota kahvia, tässä on pipariakin!” Olin kuin pullalla päähän lyöty. Muutkin opettajat kohtelivat minua kuin ihmistä.
      Niin, Apostolin ensimmäisessä numerossa oli lisäksi vaatimus teinikunnan edustajan läsnäolosta opettajainkokouksessa ja oppilaiden tupakanpolton sallimisesta koulun alueella, Mosambikin taksvärkin tuloksen esittely, tietoa kirkostaeroamisesta, radikaalin papin, Jaakko Ripatin kannanotto uskonnonopetukseen sekä kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen esittely.

      ”EI FRAASEJA”

      Keväällä 69 asetuin ensi kertaa ehdokkaaksi oppilaskunnan vaaleihin. Vaali-asetelma pani minut kylmän totuuden eteen: lintujentirkistelijä en ole (luontokerho Paruksen lista), puolueetonta porvaria minusta ei tule (yhteiskunnallisen kerhon lista)- näin jouduin liittoutumaan itseni kanssa. Tämä asetelma tosin poisti ”meikäläisten” ryhmille tavanomaisen ongelman, nimittäin vähemmistönporukan muodostumisen ryhmän sisälle. Jos kolme kokoontui, se kolmas perusti fraktion ja haukkui kahden muun ryhmän ”vasemmisto- tai oikeistopoikkeamaksi” - tilanteesta riippuen.
      Koska minulla ei nyt ollut mitään sen kummempaa ja konkreettista vaadittavaa mielessäni, päätin kirjoittaa vaalimainoksiini lauseen ”Ei vaatimuksia”, mutta luovuin siitä. ”Ei fraaseja” tuntui jotenkin hienommalta, tosin yhtä populistiselta. (Itse asiassa äänten maksimointi edellytti enemminkin "hauskaa ja erilaista" vaalikampanjaa kuin tiukkaa asiallista vaatimuslistaa).
      Sisällön laadullisen painoarvon jäädessä kovin niukaksi, panostin määrään. Tapetoin koulun seinäpinnat mainoksillani. Mainokseni peittivät lähes 10 neliömetriä koulun seinää, kun muilla yhteensä alle puoli neliötä. Joku sanoi minun tuoneen kouluumme ”amerikkalaisen vaalimainonnan”.
      Määrä muuttui kuin muuttuikin laaduksi: huolimatta d´Hondtin ääntenlaskumenetelmästä, minut valittiin oppilasneuvostoon. Taisin saada eniten ääniäkin.

      TOINEN APOSTOLI

      Toisessa Apostolissa (12/69) nostin esiin kuraattorin puutteen ja näissä oloissa esitin teinikunnan ja oppilaskunnan yhdistymistä.
      Kauppalan Ulla piti ratkaisematonta kuraattorikysymystä epäluottamuksena koko oppilaskuntaa vastaan. Teinikunnan hallitus ajoi innokkaasti teinikunnan ja oppilasneuvoston yhdistymistä tarkoituksena saada oppilaskunta liitetyksi Teiniliittoon.
      Oppilaiden haluttomuuteen ulkoilla välitunneilla puututtiin vaatimalla raitista ilmaa myös koko opettajakunnalle, tasa-arvoisesti.
      Lisäksi kehuttiin Vietnamin kansan isänmaallisuutta, esiteltiin alkoholilainsäädäntöä ja toivotettiin joulumieltä: ”Ahnehtivaa joulumieltä vauraaseen joulupöytään sillä aikaa kun Biafran lapset huutavat nälkäänsä”.
      Kirkon toimintaa arvostelivat Joutsenvirran Eila ja radikaali pappi Pekka Kivekäs.

      SE TOIMII, JOTENKUTEN

      Osallistuimme Teiniliiton ja Helsingin teiniyhdistyksen toimintaan ja kokouksiin ja välitimme Teiniliiton kouludemokratiamateriaalia. Järjestimme taksvärkin Mosambikin avustamiseksi ja keräykseen osallistuikin 134 oppilasta ja rahaa kertyi 1362 mk. Välitimme teinikortteja, joilla pääsi teinihippoihin sisään. Suurin ongelmamme oli kuraattorin puute, se aiheutti hankaluuksia koulun tilojen käytössä ja muissa pikku-askareissa.
      Kokouksissamme kävi Teiniliiton hallituksen puheenjohtajia ja jäseniä, mm. Erkki Liikanen, Jorma Westlund, Pekka Aro, Rauna-Riitta Lahtela, Olli J. Ojala sekä Ben Zyskowicz ja Peter Fagernäs. Näistä jotkut ovat menestyneet Teiniliiton jälkeisessäkin yhteiskunnallisessa toiminnassa.

      SUURIN JULKISUUS

      Suurinta julkisuutta, kenties, saimme koulullemme, kun Maanpuolustuksen tuki ry:n yli miljoonalevikkinen ”Suomalainen” -lehti julkaisi osan lyhyestä Apostolissa olleesta jutustani:
      ”Minä olen Suomen poliisi. Olen valtion palkkalistoilla. Ja valtion omistaa se jolla on taloudellinen valta. Suomessa se on yksityisillä kapitalisteilla - eli: minä olen omistavan luokan ase työtätekeviä vastaan. Jos kansa nousee napinaan rahan valtaa vastaan puolesta taloudellinen kansanvallan (=demokratian) niin käskystä johtajieni menen ja lyön niitä ja jolleivat siitä tokene - ammun …”
      No, ehkä yhteiskunta-analyysini oli turhan yksioikoinen. Kovasti kyllä ”Suomalainen” -lehti päivitteli ”nykynuorisoa”, niin muistan.

      SAIMAA VASTAAN ÄKS

      Vaaliliittomme nimeksi oppilaskunnan vaaleihin 1970 valitsimme isänmaallisia tunnelatauksia ja luokkaretkien ehtymätöntä kohdetta kuvastavan Saimaan (”yleisdemokraatit”) ja saimme sai paikkoja kuusi kolmestatoista. Vastustajamme, porvarillinen X-vaaliliitto sai yhden paikan enemmistön, mutta Nurmen Lauri äkkäsi pian seisovansa väärässä joukossa ja hän päätti siirtyä meidän riveihimme.
      Tosin vaikka olimme selkeän "poliittisia", ei se suuremmin näkynyt käytännön oppilasneuvostotyössä.
      Oppilaskunta Taksvärkkien järjestäminen oli oppilaskunnalle aina merkittävä voimainkoetus.
      Sokeain äänilehtikeräys tuotti 1260 mk.
      Saimme viimein limonadiautomaatin, sihteerille kirjoituskoneen ja yhdelle oppilaalle läsnäolo-oikeuden joihinkin opettajainkokouksiin.

      ITSENÄISYYDEN PUHE

      Merkittävä tapahtuma oli Venhon Heikin itsenäisyysjuhlaesitelmän käsittely. Heikki oli valmistellut pyynnöstä vuoden 70 itsenäisyysjuhlan puheen, jonka esittämisen juhlassa rehtori N.V. kuitenkin kielsi, hän piti puhetta ”liian pintapuolisena”. Venho totesikin puheensa olleenkin sitä, sillä siinä ei pyrittykään erittelemään ”armeijan todellisia tarkoitusperiä ja näkemään armeijaa eräänä porvariston luokkaherruutta säilyttävänä tekijänä, vaan haluttiin vain hyökätä väkivallan mielettömyyttä vastaan.”

      KURAATTORILLA VIRKAA

      Yhteiskunnallisen kerhon kuraattori, historianopettaja Relanderin Erik pyysi eroa kuraattorin toimesta, koska hän ei kirjoituksensa mukaan nauttinut opettajatovereittensa luottamusta ja koska hän ei ollut ”poliittisesti samoilla linjoilla yhteiskunnallisen kerhon johdon tai oppilaskunnan, teinikunnan ja Teiniliiton kanssa.” Viime kädessä eroanomus johtui kuitenkin Venhon puheesta, koska hän oli pyytänyt Venholta puhetta - joskaan ei ollut täysin samaa mieltä puheen sisällön sopivuudesta.
      Eroa ei sitten myönnetty, onneksi. Rellu oikeamielisenä oppilastoiminnan ymmärtäjänä ansaitsee kyllä oppilaskunnan tunnustuksen.

      KOLMAS APOSTOLI

      Kolmannessa Apostolissa (2/70) vaadin vanhemmilta sallivaa, antiautoratiivista kasvatusta, koska ”parempi yhteiskunta ei muodostu johdetusta massasta vaan kriittisistä ja ajattelevista ihmisistä, jollaisen sinäkin voit luoda”.
      (Silloin puhuimme kolmesta kasvatuksen mallista: vapaasta, autoratiivisesta ja demokraattisesta mallista. Vapaa kasvatus salli lapsen kasvaa vailla mitään sääntöjä tai määräyksiä. Autoratiivinen päätti lapsen puolesta kaiken, eikä antanut hänelle puhe- eikä päätösvaltaa minkään asian suhteen. Demokraattinen malli oli, kuten arvannet, meillä ihannemallina: lapselle annettiin oikeuksia ja velvollisuuksia ja mahdollisuus tehdä itsenäisiä ratkaisuja hänen vanhempiensa sallimissa rajoissa.)
      Korvenheimon Ville antoi raportin opettajainkokouksesta, jossa hän oli ensimmäisenä oppilaiden edustajana. Kauppalan Ulla kirjoitti propagandasta ja minä analysoin Rahan valtaa ja esitin: ”Kaikkien kansalaisten valitseman eduskunnan pitäisi päättää maan poliittisesta ja taloudellisesta toiminnasta”. Mynttisen Jouko puolusti politiikkaa ja Mattilan Veikko kolmannen maailman maiden väkivallan käyttöä ”silloin kun se poistaa tieltään vielä suuremman väkivallan käytön”.
      Melan Sinikka pohti ihmiskunnan epätasa-arvoisuutta, Ojasen Olli kirjoitti koulun kehittämisestä ja Pursiaisen Terho esitti kirkon uudistamista.
      Mukana oli lisäksi koulun kaikkien kerhojen esittely, tietoa liikennepoliittisesta Enemmistö ry:stä ja tupakoinnin vaaroista.

      NELJÄS APOSTOLI

      Neljännen Apostolin (9/70) aloitin runollani, jossa kuvailin luokattoman yhteiskunnan ihanuutta seksistisin käsittein. Pääkirjoitus käsitteli Apostolia ja teinikunnan, oppilaskunnan sekä yhteiskunnallisen kerhon toimintaa.
      Lisäksi lehdessä rinnastettiin Nixon ja natsit, Mynttisen Jouko kirjoitti kouludemokratiasta ja väkivalta-aallosta, lääkäri Eino V Venho valisti laajalti raskauden ehkäisystä, Mattilan Veikko mainonnasta, kristinuskon syntyä valotettiin Karjalan ASNT:ssa painetun historiankirjan avulla ja Joutsenvirran Eila paneutui nuorten itsenäistymiseen.

      TOIMINTAA JA ”TOIMINTAA”

      Lukiovuosistani mieleenkiintoni täytti teinikunnan, sen lehden Apostolin ja oppilaskunnan parissa puuhailu, sekä koripalloilu kolmena-viitenä iltana viikossa. Menestykseni kouluaineissa jäi kehnonlaiseksi, lukion toisen selvitin vaivoin toisella yrittämällä. Vain historia/yhteiskuntaoppi, äidinkieli (kirjoitus), kuvaamataito ja urheilu kiinnostivat.
      Meillä teinikunnan "aktivisteilla" into hehkui otsalla, mutta ei sentään kellon ympäri. Mukaan mahtui illanviettoja, joissa kuunneltiin rinnan Beatlesiä, Rolling Stonesia ja Kaisa Korhosen, Brechtin, Agit Propin, KOM-teatterin ja Chydeniuksen sekä Aulikki Oksasen lauluja. ”Algerialainen” punkku oli suosikkijuoma, paitsi minulla, joka olin päässyt jo nuorena viskin makuun, no mukana oli vähintäänkin ripaus "snobbailua". Kesäisin kävimme Suomenlinnassa ja Bengtskärissä, talvisin patistimme vanhempamme matkoille ja pidimme kotibileitä. Alkuillasta ”puhuimme politiikkaa”, auringon laskettua ja juomien lähestyessä loppuaan, keskityimme läheisemmin toisiimme.
      Mikäli nyt muistan ...

      VIIMEINEN APOSTOLI

      Viimeisessä Apostolissani (2/71) kirjoitin metallin lakosta. Kun työtaistelu alkoi aamulla kello 6.00, meillä oli siitä jo pääkirjoitus ennen klo 8.00 jakamassamme lehdessä! Olimme varmasti Suomen nopeimpia!
      Kirjoitukseni päättyi vetoomukseen: ”Metallin lakko on alkanut. Työn yhteiskunnallisen luonteen ja tuotantovälineiden yksityisomistuksen välinen ristiriita, on jälleen kerran tullut kärjekkäänä esiin. Kaikkien työtätekevien ja opiskelijoiden tulisi antaa varaukseton tukensa työtaisteluun joutuneille metallityöläisille.”
      Lehdessä oli myös juttu teinikunnan toiminnasta, oppilasneuvoston vaaleista, Vietnamin sodasta, Mynttisen Joukon ja Aron Pekan jutut Teiniliitosta, Venhon Heikin itsenäisyyspäivän puhe, Yhteiskunnallisen kerhon puheenjohtajan, Mattilan Veikon selvitys kerhon tekemästä poliittisesta gallupista, Miettisen Seijan juttu mielenosoittajista, Kiinan koululaitoksesta, kannanottoja oppilaiden aktivoinnista, poliisista ja asuntopolitiikasta sekä kirja-arvosteluja.
      Monet koulumme ulkopuoliset pitivät tätä numeroa (Apostoli 5) aikansa parhaimpiin koululehtiin kuuluvana.

      JAKAMATON KANNATUS, VAI?

      Oppilasneuvoston vaalipäivä oli 4.2.71. Määräaikaan mennessä jätettiin vain yksi lista, jossa oli yhtä monta ehdokasta kuin paikkoja täytettävissä. Vaalitoimikunta totesi, että äänestyksen järjestäminen oli näin ollen turhaa.
      Rehtori N.V. yritti mitätöidä vaalien tuloksen, koska ”äänestäminen täytyy järjestää” . Lopuksi päätettiin kuitenkin kunnioittaa oppilaskunnan tahtoa ja sääntöjä.
      Olimme luopuneet Saimaa-nimestä ja osallistuimme nyt Yhteiskunnallisen kerhon toimintaan. ”Me” olimme Hämäläisen Riitta, Kauhasen Erkki, Kauppalan Ulla, Kuismanin Tua, Martin Jarmo, Mattilan Veikko, Miettisen Seija, Moilasen Seppo, Mynttisen Riitta, Nurmen Lauri, Puhakan Anu, Venhon Heikki ja Warton Raisa.
      Meidän ryhmämme oli punainen ja aktiivinen, mutta pieni … ja yksimielinen kannatuksemmekin taisi johtua siitä, että oppilastoiminta teini- ja oppilaskuntineen, kouludemokratioineen ja -neuvostoineen kiinnosti sittenkin vain pientä osaa oppilaista.

      SOPIMUS

      Isäni sähkömiehen ura tyssäsi ainakin vielä 60-luvulla käytössä olleisiin mustiin listoihin. Tällaisessa kirjasessa isäni luokiteltiin vaarallisuus-merkinnällä kolme tähteä: vaarallinen kiihottaja ja lakkojen järjestäjä! Tämä teki hänestä kokopäiväpoliitikon. Kouluvuosieni jälkeen hän kertoi minulle, että eräs koulumme vanhempainneuvoston jäsen oli tiedustellut häneltä Helsingin kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen, oliko hän järjestänyt koulun teinikunnan toiminnan?
      Isäni oli vastannut: ”Meillä on pojan kanssa sellainen sopimus, ettei hän puutu minun kaupunginhallitus-asioihini, enkä minä hänen teinikunta-asioihinsa.”
      Samassa yhteydessä minusta ja Mattilan Veikosta oli käytetty nimitystä, josta olisimme silloin olleet ylpeitä; me olimme ”koulun bolsheviikit”.

      VIIMEINEN SAVOTTA

      Lukion viimeisen vuoden käytin opiskeluun.
      Yllätyksekseni selvitin ylioppilaskirjoitukset ensi yrittämällä. Samoin Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan pääsykokeet.
      Parahin lukijani, nyt on aika erota. Minkä muistan, minkä olen tahtonut Sinulle kertoa, sen olet nyt tehnyt. Toivottavasti en ole pahoittanut mieltäsi tällä tarinallani. Jos niin olen kuitenkin tehnyt, pyydän anteeksi. Ai niin, nyt kun vielä muistan, se ensimmäisen Apostolin kansi, setä Leninhän Venäjältä se siinä virnuili.


      Erkki Johannes Kauhanen
      22.5.1999 / 28.6.2000

      Julkaistu Erik Relanderin toimittamassa kirjassa ”Kumpu 6:desta maailmalle”, Gummerus 1999. Relander oli kirjoittanut ylläolevan kirjoitelman jälkeen seuraavan selityksen:

      ”Kirjoittaja Erkki Kauhanen on tällä hetkellä Kansan Uutisten toimitussihteeri ja graafinen suunnittelija. Niin kuin kirjoituksestakin näkyy, koulussa politikoitiin kolmekymmentä vuotta siten varsi voimakkaasti. Erkki Kauhanen oli teinikunnan johtava vasemmistolainen vaikutaja. Oman ilmoituksensa mukaan hän ei ollut taistolainen, vaan saarislainen kansandemokraatti. E.R.”

      .................................................

      JÄLKIKIRJOITUS SLANGI.NETTIIN 28.6.2000

      Mitkä olivat kuusikymmentäluvun lopun ”radikaalinuorison” myöhemmät vaiheet?
      Suurin osa nuorisosta valmistui sen kummemmitta ”rähinöittä” omaan ammattiinsa, löysi vastakkaisesta sukupuolesta elämänkumppanin, ja meni kotipuolen kirkossa avioliittoon. Lapsia ”siunaantui” kaksi-kolme, taisi tulla jostain Labradorin noutajakin. Ja jossain rivitalon kolmiossa he sitten kenties muistelevat riehakasta 60-lukua, ”joo, olin siellä mukana minäkin, mutta se oli sellaista nuoruuden vouhotusta”.
      Hippinuoriso törmäsi kovaan kylmään todellisuuteen, osa heräsi - osa vaipui huumeiden maailmaan ja lensi taivaaseen…
      Demarit ottivan osan heistä suojiinsa ja leipoivat heistä tämän päivän "vaikuttajia": Erkki Liikanen, Erkki Tuomioja, Pekka Aro, Jorma Westlund, Ilkka-Christian Björklund, ...
      Vasemmistolaisin osa opiskelevasta nuorisosta innostui SKP:n vähemmistön viitoittamaan ”yhden asian tiehen”: vanhat "telaketjukommunistit" ja lähes koko 70-luvun kulttuuriradikalistijoukko sai mukaansa melkoisen osan opiskelija-aktivisteja. Eräs tämän ryhmän tunnus oli: ”Kuka tahansa, kunhan ei revari eikä demari!” Työväestölle he vaativat aina enemmän kuin muut, mutta yksinään he eivät saaneet mitään aikaiseksi - heidän aatteensa puhtaus eikä poliittnen taktikointi sallinut kompromisseja. Neuvostoblokin ihailu ja sieltä saatu poliittinen ja taloudellinen tuki olivat heidän tunnusmerkkejään. Ja 90-luvun alussa heille kävi kuin Neuvostoliitolle ...
      Eräs ryhmä vasemman laidan nuorisosta "sortui revisionismiin" jo kuusikymmentäluvun lopulla, tuomitsi Neuvostoliiton Tsekkoslovakian toimet 1968, pyrki työväenliikkeen yhteistyöhön demarien kanssa, hahmotti yhteiskunnan muuttamista suomalaisen tradition ja hyvinvointiyhteiskunnan pohjalta. Tässä ryhmässä oli ns. kansandemokraatteja, sosialisteja ja kommunistejakin. Vuonna 1990 he perustivat Vasemmistoliiton, tähän ryhmään minäkin olen kuulunut.

      Erkki Johannes