Kundi ja Friidu 2015

hector_ ja_ anna_ 120615 by_ Anikari

Stadin Slangi ry:n nimeämä vuoden 2015 Stadin Friidu on Anna Kortelainen ja Stadin Kundi Heikki Harma eli Hector. Nimitykset julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2015 Espan lavalla kello 12.00. Yhdistys täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Stadin Kundi ja Friidu nimettiinkin täten jo 20.kerran.

STADIN FRIIDU

Anna Kortelainen filosofian tohtori, kirjailija, taidehistorioitsija, tutkija on vuoden 2015 Stadin Friidu. Anna on syntynyt Helsingissä vuonna 1968.

Anna on julkaissut parikymmentä teosta, joista kolme on ollut Tieto-Finlandia-ehdokkaina. Hän on suosittu luennoitsija ja naisasianainen, joka on palkittu useita kertoja sekä kirjailijana, että TV-esiintyjänä.

Anna on ensimmäinen Turun yliopistossa taidehistoriasta tohtoriksi väitellyt. Useimpien hänen kirjojensa ja tutkimuksiensa näkökulma on ollut naiseudessa. Anna on koonnut muutama vuosi sitten myös Ateneumiin L.Onerva -näyttelyn, joka kuvasi 1910-luvun Stadia.

Suurelle yleisölle Anna on tullut tutuksi myös televisiosta. Hän on ollut vakiovieraana ja käsikirjoittajana Timo Harakan juontamissa 10 kirjaa– kirjallisuusohjelmissa.

STADIN KUNDI

Hector alias Heikki Harma on vuoden 2015 Stadin Kundi. Laulaja-lauluntekijä sekä radio-ohjelmien juontajana ja toimittajana sekä TV 1:n viihdeohjelmien ohjaajana pitkään toiminut Harma on syntynyt Helsingissä vuonna 1947.

Kolmannen polven stadilainen on viettänyt koko nuoruutensa Tölikassa. Hector toteaakin, että myö- hemmin tuli lähdettyä Tölikasta mutta Tölika ei lähde koskaan hänestä. Espoon vuosien jälkeen Stadin kundi on asunut jo parikymmentä vuotta Käpylässä.

Hectorin kotona nelilapsisessa perheessä puhuttiin aikalailla perusslangia. Varmaan sieltä onkin lähtenyt monien Stadista kertovien kappaleiden tarinat kuten Ake, Make, Pera ja mä, Laulu Stadille, Nukkuva stadi, Asfalttiprinssi ja Tää on mun stadi.

Heikki Harma valmistelee kirjaa elämästään. Kirjan pitäisi olla valmiina vuonna 2016 kun Harma viettää 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan.

TAUSTAA

Stadin Kundin ja Friidun valitsee Stadin Slangi ry ja sen hallitus. Varsinaisia kriteereitä ei ole määritelty etukäteen vaan kukin hallitus tekee määritelmänsä itse. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen. Aikaisempia kundeja ja friiduja ovat olleet mm. Kari Rahkamo, Eva-Riitta Siitonen ja vuonna 2014 valituiksi tulleet Jussi Raittinen ja Anne Berner.

Tänä vuonna valinnat osuivat stadilaisiin kulttuuripersooniin, jotka omalla panoksellaan ovat tuoneet stadilaista kulttuuria esille. Ehdokkaina oli iso määrä hyviä ehdokkaita ja Sami Garam, Stadin Slangi ry:n hallituksen puheenjohtaja toteaakin että nyt valitsematta jääneistä saisi loistavia valintoja vielä useiksi vuosiksi eteenpäin.

Lisätietoja byroosta 045-186 7238