Kundi ja Friidu 2016

13-3-8952392

Stadin Slangi ry:n nimeämä vuoden 2016 Stadin Friidu on Leena Uotila ja Stadin Kundi Pekka Sauri. Nimitykset julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2016 Espan lavalla kello 12.00.

Stadin Friidu

Leena Marjatta Uotila on syntynyt vuonna 1947 keskelle sodanjälkeistä Stadia. Uotila on pitkän ja monipuolisen uran tehnyt näyttelijä. Hänet muistetaan muun muassa 1970-luvun draamasarjasta Solveigin laulu, 1980-luvun sketsisarjasta Hukkaputki ja 2000-luvun komediasarjasta Kuumia aaltoja.

Uotila oli yksi Ryhmäteatterin perustajajäsenistä 1967  Myöhemmin hän on työskennellyt pitkään useissa produktioissa Stadin omassa kaupunginteatterissa.  Monet muistavat hänet myös Muumilaakson tarinoiden kertojana ja sen useiden sivuhenkilöiden, kuten  Vilijonkan ääninäyttelijänä. Leena Uotila on voittanut vuonna 1975 elokuvasta Rakastunut rampa parhaan naispääosan Jussi-palkinnon.

Stadin Friidu Leena ”Nenne” Uotila ei duunaa kynttilää vakan alle, vaan aikoo jatkossa olla entistäkin stadilaisempi ”Siis tää on niin kliffaa olla Stadin friidu! Mä oon ihan otettu. Kiitti, ett valitsitte mut!”

Uotilan Leena oli helppo valinta Stadin Friiduksi koska Kallion likka on todellinen stadilainen ja hän on myös tulkinnut siihen liittyviä roolejaan täydestä sydämestä.

Stadin Kundi

Pekka Markus Sauri on 50-luvun kundeja;synt. 31.5.1954. Hän on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana jo vuodesta 2003. Ennen virkamiesuraansa hän on ollut Vihreän liiton eturivin politiikkoja useiden vuosikymmenten ajan.

Koulutukseltaan Sauri on filosofian tohtori ja psykologi. Suuri yleisö tunteekin hänet radion Yölinja -ohjelmasta jota hän juonsi vuodesta 1987 aina vuoteen 2002.

Vuosina 2005–2014 Sauri oli puheenjohtajana Mielenterveyden keskusliitossa. Viestinnän ammattilaisten  ProCom valitsi Saurin vuoden johtajaksi 2014.

Saurin Pekka edustaa tämän sukupolven stadilaisuutta tosi modernisti. Hän on sosiaalisessa mediassa erittäin aktiivinen kaikissa Stadin arkeen ja juhlaan liittyvissä asioissa. Sauri tuntuu todellakin nauttivan omasta duunistaan Stadin asioiden hoitamisessa.

Ensimmäistä kertaa jaettiin myös slangipalkinto, joka myönnettiin Emmi Sulanderille. Emmi, synt.-93 on tehnyt kanditutkinnon slangisanoista joita on käytetty Tsilari-lehdessä viimeisten 20 vuoden aikana.

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys jonka yhtenä tärkeänä perinteenä jo yli 20 vuoden ajan

on ollut nimetä Stadin Kundi ja Friidu. Varsinaisia kriteereitä ei ole koskaan määritelty vaan kukin hallitus luo määritelmät ihan itse. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen. Esimerkkeinä kaikkien aikojen ekat Kundi ja Friidu, Kari Rahkamo ja Eva-Riitta Siitonen tai viime vuoden kaikille tutut Heikki Harma ja Anna Kortelainen.

Valinta perustuu ehdokkaisiin joita kerätään koko alkuvuoden ajan. Ehdokkaita saa nimetä kuka tahansa riippumatta onko yhdistyksen jäsen. Tänä vuonna hallitus suoritti ensin karsinnan useiden kymmenien ehdokkaiden joukosta. Täten saatiin 9 kärkiehdokkaan lista joka ensimmäistä kertaa julkistettiin jo 23.5.16.

Kysy lisää Stadin Slangista!! www.stadinslangi.fi