Piharakki

Skrivannu Julle Tuuliainen

Suomes on paljo gutaa. Niiku vaik toi mämmi. Ja vähäinen korruptio. Mut on tääl paljo skeidaaki ja se skeida kandee välil lyftaa pöydälle analysoitavaks. Muute mikää ei muutu. Ja ny mä haluun bamlaa yhest oikei, oikei suomalaisest ilmiöst, joho ei muual Euroopas törmää, onneks. Tuol Slobois on stadit usei sellasii suorakulmasii asemakaavaltaa, vähä niiku Joensuu meil. Bilikat kiertää niit kulmii, mut ne ku dallaa, ne dallaa kulmittai pitskujen läpi, eikä siin oo kenenkää mielest mitää outoo. Briteis taas o sellane staili, et ku uus asuinalue on bygattu, ni sit tsiigataa, et mihi kohtaa nurtseille syntyy polkui. Sit niit polkui katetaa sellasil litteil stemareil, ettei jengi joutuis rämpii kuras. No mites meil tää niisanottu ongelma ratkastaa? Joissai talois iha kliffasti. Sinne nimittäi stikataa sellane kyltti, joka kertoo, et siit pitskun läpi käy oikotie. Siihe skrivataa, et läpikulku kielletty. No, jokaine vähäki anarkistisee funtsaamisee kykenevä lesaa sen käänteisesti ja hiffaa oikasta siit. Ja jos siin haussis se sairaus on päässy kehittyy vähä pidemmälle, ni sit ne lähtee vetää kaikellaisii aitoi sinne. No niisthä ei enää lähe kiipeilee anarkistitkaa, paitsi jos niil on vaik bamarit följis. Mut skidit voi viel kiipee, jos niillon frendei siin naapurihaussis. No sehä pitää tietenki estää. Ja nii joissai hausseis on keksitty vetää siihe aidan päälle viel piikkilankaa. Kai ne ois sen jopa sähköstäny ja duunannu sinne jotai jalkaväkimiinoiki, jos se ois laillist. Niin no, oon mä tuol maailmal nähny kyl muutki. Ainaki Malesiast mullon sellane foto, mis kiellettää läpikulku monel kielel peräti skodaamisen uhal. Ja lukutaidottomii varte siin on viel piirroskuva, mis tikku-ukko skodaa toisen tikku-ukon kifrul.

Meien talon pitskun läpi voi dallaa. Ei siit kyl kukaa yleesä mee, ku ei siel oo niit opaskyltteikää. Mut jos menee, ni mitä sit? Kliffempi nähä jotai laiffii, ku pelkkää pitskuu. Kyl mä sen kyttäämisen ponjaisi oikei hyvinki, jos ne läpikulkijat mölyis, roskais ja strittailis nurkkii. Mut seon taas aika harvinaist ja onnistuu kyl kartsalki. Enemmänki tollane vaan teettää sitä, et skidit joutuu kulkee kartsan kautta seuraavaa haussii, eli väistelee enemmä noit pyhii bilikoit. Toiset, joit tollane haittaa joka päivä, on postinkantaja ja lehdenjakaja. Niit ny ei sellasenkaa pitäs vihaa, joka vihaa skidei tai vanhuksii. Meinaan, jos tsepan tai rollaattorin kans kulkeval vanhuksel on jotai asiaa siihe seuraavaa taloo, ni näil aidoil saadaa kyl aikaa kohtuuton kiertolenkki. Nyt joku tietenki hihkuu, et ne läpikulkijat föraa niiden fillarit ja pyhät bilikat ja töhrii seinät! Hei, mist lähtien varkaat ja vandaalit on kunnioittanu jotai kylttei? Hankalampi niidenki on toimii, jos siel on muit ohikulkjijoit.

No, mäon gamla anarkisti ja kelaan, et jollei siit oo mitää haittaa, ni mähä oikasen. Välil, aika harvoin mut joskus kuitenki, sielt tulee sit kans palautetta. Siel staijaa joku talojepari piharakkina ja alkaa räksyttää. Ne, kenel on duunii tai jotai muut mielekäst puuhaa, ei jaksa ruveta piharakeiks. No niille piharakeille tekis mieli vastaa, et jossai Afgois kuljetaa polkui miinakenttien välist ja näiltki pitskuilt puuttuu ne skidit, joide ei anneta treffaa tääl budjaavaa toist vanhempaansa. Et kandeisko välil kelaa niit oikeitki ongelmii? Mut paras, ku jatkaa vaa matkaa. Kato karavaani kulkee ja dogit haukkuu.

Skidien maailma on aika vaikee joskus. Siel voi olla sellasii pihajengei, jotka estää toisten skidien tulon koko pitskulle, vaik niil ois haussii asiaaki. Ne ku leikkii jotai territorioleikkei. Nei taas huomaa aikuist oikoilijaa. Mut sit taas ku ikää alkaa olla kahentoist päälle, ni noi leikit pitäis osaa jo jättää. Toisaalt, jos teien haussis on yks tällane kulmakunnan kuulusa piharakki, ni bygatkaa sille sellane oma vahtikoppi sinne. Siel se vois tsittaa päivät pitkät ja antaa verbaalist palautetta kaikille vähemmän tutuille pläseille. Samal tulis kytättyy seki, et kuka kantaa handelin muoviveskoi joka viikko ja kenen luot lähtee yövierait. Eikä enää mentäis partsille spadulle ainakaa sil puolel taloo, mis se koppi staijaa.

 

Julle Tuuliainen