Stadin Friidu ja Stadin Kundi 2022

Suomen bulein kotiseutuyhdistys Stadin Slangi ry valkkaa joka vuos Stadin Friidun ja Stadin Kundin. Ne ovat buleimpii kunnianosoituksii, jotka stadilainen voi saada.

Stadin Friidu ja Kundi julkistettiin Stadi-päivänä 12.6.2022 Espan lavalla.

Stadin Friidu 2022 on Minna Tervamäki, tanssija, koreografi ja yrittäjä

Minna Tervamäki – Stadin Friidu 2022
Foto: Valtteri Hellgren

Tän vuoden Friidu näky bulisti julkisuudes Helsingin Kansainvälisen Balettikilpailun järjestäjäyhdistyksen hallituksen bamiksena. Syntymästadilaisella tanssija-koreografi Minna Tervamäellä (1958) on loistava ura Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana. Nykyään Minna duunaa koreografioita, opettaa junnui ja pyörittää omaa firmaa.

Tervamäki on paljasjalkainen stadilainen, jonka mutsi ja faija flyttas Stadiin landelta, ku ne tuli tänne opiskeleen. Ullanlinna ja Rööperi ovat mestoi, mitkä Minna tsennaa parhaiten Stadis. Aleksanterin teatterin kulmat tietty kans. ”Olen viettänyt näillä alueilla todella paljon aikuisikääni ja olen erityisen kiintynyt Punavuori, Rööperi, Eira alueeseen. Tunnen olevani kuin kivassa kyläyhteisössä, jossa on paljon tuttuja”.

”Olen ilman muuta helsinkiläinen, täällä olen asunut koko ikäni. Tyttärestäni taitaa kasvaa ihan stadilainen”; itse en puhu slangia, mutta ymmärrän sitä riittävästi.

Tervamäki on Nina Hyvärisen jälkeen toka joraaja, joka nimitettiin Friiduks.

Stadin Slangi korosti Friidun valinnassa Tervamäen monialaista liikunnallisuutta ja positiivisuutta uuden löytämiseen. Hän on tehnyt paljon opetustyötä nuorten parissa, työllistänyt muita tanssijoita ja tehnyt tanssia uudella tavalla tunnetuksi kansalaisten silmissä. Yksityisyrittäjänä Tervamäki opettaa tanssia ja rentoutumistaitoja sekä luennoi yrityksissä.

Stadin Kundi 2022 on Remu Aaltonen, stadilainen rock-ikoni

Henry Olavi Aaltonen (1948) födas köyhään himaan, se oli vanhin kaheksast skidist. Bulin porukan hengissä pitämine vaati kekseliäisyyttä, mis vähän lait ja määräykset veny.

Remu päätti jo skloddina, ett siit tulee muusikko. Ku ei ollu oikeit rumpui, se skulas kurkkupurkeil. Remu joutu ekan kerran boseen 16-vuotiaana. Se skulas sellasis bändeis ku The Steelers, The Creatures ja Kalevala.  Ku kakku oli lusittu, kaverit ei ottanu Remuu takas Kalevalaan. Täst se v##tuuntu ja perusti Hurriganes-bändin. Ganes toi 70-luvun öljykriisin masentamaan maahan potkun rock’n’rollin energiaa. Bändi oli diggareille rankka sukupolvikokemus. Oli erilainen, julkean kaupallinen. Kolme kundii: rasvis, kovis ja hämy. Oli asennetta, itseironiaa ja kielipuolisuutta.

Remu dyykkaa kaikkeen slangi edellä. Gamlaa Stadin slangii se ryydittää ikiomal dorkuudel. Kundi on verbaalinen velho. Jukka Annalan oli pakko duunaa Remusanakirja, et böndetki bonjais.

Remu, jos kuka, on katu-uskottava, aito stadilainen, joka on kaikilla mittareilla ansainnu Stadin Kundin nimen ja arvon.

——-

Pluggaa lisää molemmista Stadin Slangin jäsenlehdest Tsilarist 3/2022, joka ilmestyy jussin kieppeillä.

Stadin Slangi ry:n yhtenä tärkeänä perinteenä jo 27 vuoden ajan on ollut valita Stadin Friidu ja Stadin Kundi. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen kulloinenkin hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen.

Stadin Kundi 2022 Remu Aaltonen ja Stadin Friidu 2022 Minna Tervamäki.
Foto: Matti Snellman

https://www.facebook.com/stadin.slangi.1