Zeimo ja hirvee jysy

Timo saari
 Hirvee jysy

Kaikki kundit on varmaan aina tykänny duunaa jysyjä. Niit tehtiin stidin päistä, filkasta ja omatekoisesta rudjusta, jota duunattiin apteekista slumpatuista rikistä, hiilestä ja kurkkusuolasta. Osaamista oli ja jysyt oli aina vaan bulimpia Näin starbuna kun funtsaa, niin ei siinä paljoa tolkkua ollu. Ihme, et on vielä kaikki sormet ja öögat tallella.

50 luvun alkupuolella ja tietysti vieläkin, Puukäpylän pitskuilla oli kaikilla oma purtsi ja siellä fibelipuita. Krigun jälkeen safka oli kortilla ja stadista tuli usein iltaisin jengii snutaamaan fiblui ja muitakin kasviksii talojen pihoilta. Käytiinhän me kunditkin niitä snutaamassa, vaikka jokaisella oli samoja fibeleitä omissakin puissa. Snutattu fibeli oli kuitenki jotenkin vaan gutampi.

Jengi rupes pikkuhiljaa kyrsiintyy näihin voroihin ja funtsittii, miten niitä voitais karkotta ainakin pois omasta purtsista. Käpylän Reskalle tuli myyntiin ns hedelmätarha pommi, joka smettas oikein kunnolla, kun voro osui jalallaan sytyttimeen kiinnitettyyn laukaisulankaan. Faijakin slumppas heti pari pommia ja niin minäkin onnekseni sain tutustua sen laukaisumekanismiin faijan opastuksella.
Tämä oppi oli tarpeen sitten myöhemmin.

50 luvulla vesivessa oli vielä melko harvinainen ylellisyys Puukäpylän taloissa ja puuceeet olivat rivissä kortteleitten keskialueella. Harva piti niitä lukittuna ja niissä me koltiaset myös melskattiin aina iltaisin. Kerran hiffattii yhen veskin dörtsin sisäpuolelta siihen kiinnitettynä laite, jonka onneksi bonjasin räjähteeksi hedelmätarhapommia muistuttavasta iskurisytyttimestä. Se oli vain huomattavasti bulimpi. Näin jälkeenpäin olen snaijannu, että se oli rindiksella käytetty ansahälyytin. Laukaisusnarakin oli, mutta onneksi sitä ei oltu kiinnitetty muualle, kuin iskurin sokkaan. Pommi ei smetannu. Jos olis, ei tätä juttua nyt skrivattais.

Irroitettiin pommi handut snadisti skagaten ja ruvettiin funtsii, et mitähän sillä tehtäis. Kortelin keskellä oli erillinen saunarakennus ja sen vierellä buli halkopino. No, pommi duunattiin pinon väliin ja läheiseltä pyykkiplaanilta snutattiin aika pitkä pyykkinaru laukaisua varten.Me kundit mentiin sen verran syrjään, ku naru antoi periksi ja sitten vain nykäisin kerran. Seurannut jysy oli todella kova ja löi korvat lukkoon kerralla. Halot flygas pitkin aluetta ja saunasta hajos fönarit.
Kyllä meille kundeille tuli koivet alle. Kaverini tais luudaa vielä pitemmälle kuin minä, koska sitä ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Kun sitten jonkin ajan kuluttua huutelin sitä, sanoi joku täti Pekan varmaan menneen jysyn mukana. No, onneksi ei mennyt.

Näin jälkeenpäin olen joskus funtsinu, mitähän sen pommin duunaaja oli sillä meinannu saavuttavansa. Jysy oli niin stydi, et se olisi tappanut dörtsin avaajan saman tien. Ehkä hän vihas meitä nulikoita kunnolla. Kuka sen tietää.
Ei ainakaan Zeimo.