Menomesta

Skrivannu Julle Tuuliainen

Bamlasin tos taannoin yhen gimman kans, sellasen ihan söden ja kliffan. Oltii baaris. Se on siel aina, ku se on alkkis ja se on loppuillast ain iha flänäs, nii et se yleesä flygaa kartsalle, ku sille ei enää blisata ees limuu.

Hyvä juttu on kuiteki se, et se ite ponjaa, et sen kohal brena on isäntä eikä renki. Se haluis sleppaa jo koko dokailun olan yli. Mut sano, et sei voi. Ei voi, ku sit ku illal ei oo mitää eikä ketää messis, ni ainoo mesta mihi voi dallaa, on baari. Siel on ain frendei ja uusiiki pläsei. Tsennaan fiiliksen. Sillo ku itekki on aika daun, eikä oikei pysty olee yksin, ni ain voi mennä sinne kulmabaarii tsittaa.

Tää kirvotti mut kelailee, et voisko tälle olla vaihtoehtoi? Et voisko olla jotai mestoi, mihi mennä sit ku ei yksinkään vaa voi olla? Joillai se yksinäisyys o ajottaista, mut sit jotkut ei pysty olee yksin yhtää iltaa. Just ilta on jotenki pahint aikaa, ku on tietosuus siit, et koht alkaa pitkä yö, eikä pysty goisaa. Siihe voi tietenki olla mont syytä. Kaikil menee vähä huonommin joskus, mut joillai tuntuu menevän sillai koko ajan. On vaa levoton olo, eikä voi duunaa mitää.

Ekaks tulee mielee, et voisko jossai olla joku kahvila, mis vois hengaa ja tapaa jengii? Mut ei. Ainoot yöllä toimivat kahvilat on gasiksien yhteydes, eikä siel just toisii tapaa. Eikä sit kukaa taas viitti panna pydee mitää kahvilaa, joka ois auki vaik yökahtee, ku eihä se mitää tuottais iltapuolel.

Joissai kaupunginosis on kahviloit päiväl, siis sellasii mis hengaa joku tietty jengi ja niiden kans voi ruveta kaveeraa ja heittää läppää. Mut yleesä ne menee posee jo ennenku iltapäiväruuhka asettuu.

Sit on tietenki vaihtoehtoin jotkut päiväkertsit, mut niis on ain joku suppee ikärakenne ja ne pyörii jonku teeman ympäril. Se voi olla uskontoo tai sit jotai harrastust.

Nyt mä kelaanki, et voisko jollai lail hyödyntää noit nuorisotaloi vähä vanhemmallekki jengille? Karkeesti vois funtsii, et niis ois nuorten iltoi ja sit muide iltoi. Nuorte illat vois olla vaik teineille ja sit muut illat tost 18 vuodest eteepäi ilma yläikärajaa.

No joo, kyl mä snaijaan, et sellase ylläpito bungaa fygee ja kaikes pitää ny säästää. Ja oisha se aika kallist, jos siel ois joku palkattu tyyppi tsiigaamas ja sulkemas dörtsei yöl. Baariha perustuu siihe, et joku poka dokaa siel tommoset kolmest kuutee stobee, jotkut vähemmän ja jotkut enemmän. Mut se keskivertopoka hassaa kai tommoset yheksäst kahteekyt egee illas. No, eihä ne samat tyypit sinne oleskelumestaa tulis, jos niille sanois, et pist kybä pöytää, ni saat lorvii illan, eikä tartte ees kärsii darraa. Et kai sitä sit sais veronmaksaja bungailla. Voisha se olla vaik nii, et joku lähistöl budjaava tyyppi ois sellane luotettu, joka sit kävis stikkaa dörtsin posee tos kahen mais yöllä ja sais siit jonku fyrkan. Eihä siel mitää järkkärii tartettas, ku jengi vaa selväilis.

No, millast siel sit ois? Tai vois olla? Ainaki pitäs olla se sääntö, et ei sit mitää dokailuu, ku muute sinne tulis kaikkei köyhimmät dokut ja tois omat lasolit messis ja sen ny arvaa, mikä ois lopputulos. Eli pitäs sopii, et flänäpäis ei tulla inee. Et ei mitää nipotust, mut joka haluu dokaa, ohjattas sinne baarin suuntaa. Siel vois olla sellasii sohvaryhmii ja pöytii, tsettei ja lautapelei. Ehkä joku bilispöytä. Mut ei siel tarttis kuitekaa skulaa mitää, jollei hotsittas. Vois vaa tsittaa ja bamlaa toisten kans. Ja jos se nykkelityyppi haluis tsittaa messis, ni iltaha vois vaihtuu vaik aamuks.

Telkkarii sinne ei ainakaa pitäis roudaa! Sehän pilais sen heti. Ne vaa tsiigais kaikki yhtee lodjuu, eikä mitää kommunikaatioo tapahtus. Jengi vois tsiigaa tärkeet matsit ja leffat himas ja tulla sen jälkee pamisee.

Tyyristhä se saattas olla, mut toisaalt, loppupeleis yhteiskunta vois säästää, ku ois vähemmän tarvetta kaikille kallonkutistajille, puhumattakaa niis kustannuksist, joit toi brena teettää. Must tota kandeis ainaki stedaa jossai. Jos täs meienki kulmil ois joku tollane mesta, ni kyl mä siel joskus kävisin. Ois kliffa treffaa se mainittu gimmaki siel.