Pääsiäinen

Skrivannu Julle Tuuliainen

Se on taas pääsiäinen. Trullit flygaa, suku ja mämmi maistuu, kristikunta bilettää, samoin pakanat. Telkus näytetää, ku paavi vaikertaa vaivalloisesti ”hyve päsiäistä”. Ja suomalaisuus kukkii. Jaa kuin niin suomalaisuus kukkii? No nyt pääsee pari finskeille tyypillist ilmiöö taas irti.

Ootte varmaa tähän mennes jo kuullu useemmanki radio-ohjelman, jos ekaks kehutaa mämmin makuu ja sit muistetaa bamlaa siit, et sehä on ihan skeidan näköst. Mä ihmettelen kyl, jos maailmast löytyy sellanen kansakunta, jonka tsökest ei löydy jotai skeidan näköst herkkuu. Mul tulee ainaki mielee just joku suklaamousse. Kai teist moni on sitäki testannu? Mut monelleks teist sitä on tarjottu samal anteekspyydellen, et se näyttää skeidalt? Jengi kyl reissaa nykyää ympäri maailmaa, mut muistaaks joku, et jossai ois ylipääsä tarjottu mitää nii, et samal ois muistutettu, et kyseine safka näyttää jo kerran skruudatult? Et jos laajennetaa repertuaarii, ni aika moni safka kyl muistuttaa spuglist.

No, milt teist sima näyttää? No niin mustki, mut ei sitä muistuteta joka vappu ja miksei? No ku sima ei oo täält kotosi, vaa paljon palvotuilt ja kadehdituilt skandinaaveilt! Mut tät mämmii nyt sit täytyy ain muka hävetä, ku seon ihan suomalainen juttu. Handu pydee, ketkä on joskus tarjonnu mämmii jolleki ulkkarille. Joitai handui nous. Mut nyt handu pydee ne, jotka ei o samal muistuttanu, et eiks ookki iha skeidan näköst. Handut harveni.

No, mikä tähä sit ajaa? Mä väitän, et kaks oikei perisuomalaist juttuu, eli kansalline alemmuudentunto ja tää meille oikei tyypillinen pissakakkahuumori. Se oman kulttuurin väheksyntä ku on oikei tyypillist just siirtomaakansoille. Osa niist yrittää luopuu omast kielestki.

Joo, ohan täs oltu siirtomaakansa, mut relataa jo? Itsenäisii on oltu koht sata vuotta ja svedujen vallast, joka kuitenki sen suuremman jäljen jätti, on jo parisataa vuotta. Et eiks ois jo aika ruveta kunnioittaa meie omii perinteit, ei siis sellasel dorkal hurmoksel, joka purkautuu jonai äärikansallisuutena, vaa ihan sellasel terveel asenteel, et ku mennää vaik käymää ulkomail, ni viedää sinne jotai suomalaist messis, jotai sellast, mitä siel ei oo. Niiku vaik jälkiuunileipää. Tai sit mämmii!

Ja sit ku ollaa siel, ni tutustutaa niien safkoihi. Skruudataa slobois borssii, sveduis palttuu, Norjas turskaa ja niin poispäin. Mut ku ne tulee tänne, ni tarjotaa ilman mitää luimisteluu niille karjalanpaistii, kalakukkoo – ja mämmii.

Sit toi pissakakkaosasto… No, se voidaan nyt jättää lähinnä keskenkasvusille. Vaik täytyy tunnustaa, et sillon ku se on osuvaa, ni tulee sille itekki skriinattuu. Ja joskus saatan kertoo jonku alan vitsinki. Mut hei, nää jutut kuuluu karrikoidummin sellasen nousukännisen jätkäporukan elämöintii. Ne ei kuulu siihe hillittyy hetkee, ku sä tarjoot safkaa sun kaukaiselle vieraalles.

Mä ain pääsiäisen aikaa oikein kuulostelen näit tän alan mokii tuolt radiost. Ne tulee yleesä siel, harvemmin telkus tai lehdis. Viime vuon oli oikei limbojen mestarinäyte, ku haastateltii jotai mämmin tekijää, joka sit siin progikses sortu tähä samaa vanhaa. Voiks enää lähemmäs konkretiaa päästä, ku bamlataa omaa pesää skeidaamisest? Ja omaa pesääsä skeidaa must jokaine finski, joka muistuttelee skeidast, ku se bjuudaa mämmit jollekki ulkkarille.

Pääsiäiseen kuuluu kans aika oleellisesti toi sukun mässyttely. Ja mitä se sit muistuttaa? Mut ei siit puhuta sillai , ku sei oo alun perin suomalaist. Sit joillai sukun mässyttäjil on viel otsaa sanoo, et mämmi ois kyl muute iha hyvän makust, mut ei siihe voi kajota, ku seon sen näköst.

No, must mämmi on hyvää. Ja ku siihe viel sotkee vähä mjölöö tai sit peräti kermaa, ni ain vaa paranee. On tullu vietettyy näit pääsiäisii millon missäki maailmankolkas, sellasiski mis ei oo ees sukuu, ei ainakaa suklaaegui. Enemmä on kuitenki ollu ikävä mämmii.

Mä toivotan kaikille hyvää pääsiäist. Ja pitäkää päänne pystys. Olkaa sillai positiivisesti ylpeit siit, et teilki on omat perinteet. Kunnioittakaa niit ja kunnioittakaa samal toistenki perinteit. Jos teil sattuu olee ulkkarivierait, ni emmä kyl oikei tajuu, jos pääsiäispöydäst löytyy spagettii ja sulkaamoussee lammaspaistin ja mämmin sijast.

Tsennaatteks muuten mitä pääsiäinen on aika monel kielel tuol välimeren lähistöl? No, sehän on paska!