Stadin Slangi ry 20v

Slangi kielenä syntyi 150 vuotta sitten Sörnäisissä,Kalliossa,Hermannissa ja Vallilassa. Näistä kaupunginosista se levisi edelleen Rööperiin Punavuoreen. Järjestelmällisesti kieltä ja slangiperinnettä ryhdyttiin vaalimaan kuitenkin vasta 1995 jolloin Stadin Slangi ry perustettiin Työväentalolla ”Byggalla”.
Yhdistysidean isät olivat toimittajat Klaus ”Klaude” Bremer ja Voitto ”Vode” Sulander. Nykyisin puheenjohtajana toimii Sami Garam. Entinen puheenjohtaja Lasse Liemola on yhdistyksen kunniapauheen- johtaja.
Yhdistys taltioi,tutkii ja vaalii slangia sekä helsinkiläisten leikki-harrastus- ja kulttuuriperintöä. Vuodesta 1996 alkaen seura on julkaissut kulttuuriperinnelehti Tsilaria. Myöhemmässä slangissa Tsilarista on muotoutunut talonmies, mutta alun perin se tulee sanoista ”till säljaren”, mikä aikoinaan tarkoitti lehden tai sähkösanoman myyjän saamaa yhtä kappaletta lehteä itselleen ja myyntituloa työpalkaksi.
Yhdistys on vuodesta 1996 lähtien nimennyt myös ”Stadin friidun ja kundin”. Ensimmäiset friidu ja kundi olivat ylipormestarit Eva-Riitta Siitonen ja Kari Rahkamo. Viimeiset vuonna 2014 valitut Anne Berner ja Jussi Raittinen. Juhlavuoden Stadin kundi ja friidu julkistetaan Helsinki-päivänä 12.6
Stadin Slangi on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, joka hätyyttelee jo 4000 jäsenen rajaa. Kuluneen 20 vuoden aikana seuran toiminta on ollut hyvin vilkasta ja erilaisia tapahtumia ja retkiä on ollut paljon. Enpä heti osaa nimetä toista yhdistystä, jossa oltaisiin niin aktiivisia kuin Slangissa.
Perinteisiksi tilaisuuksiksi ovat jo muodostuneet mm. slangitsyrkat, äitien päivän Mutsi on bestis-tapahtumat, slangi- ja kniigatreffit. Lisäksi on bamlausskaboja,slangimessuja,bamlauskuppiloita ja tänä vuonna on avattu jopa ovet Hermannin slangibastulle. Slangilla on myös oma Matti Reittamon vetämä aktiivinen Slangikuoronsa.
Slangilla kokonaan tai osittain kirjoitettuja kirjojakin on ilmestynyt useita vuosien aikana. Ahkerimpana slangikaunokirjailijana mainittakoon Raija Tervomaa. Professori Heikki Paunonen on tehnyt suurtyön slangin taltioimiseksi ja hänelle myönnettiinkin Tieto-Finlandia vuonna 2001 Stadin Slangin suursanakir- jasta ”Tsennaaks Stadiin,bonjaaks slangii”.
Kuluvana juhlavuonna järjestetään kaikille avoimet runoskabat. Seuran hallitus on päättänyt myös slangilaulukirjan ja taskuun sopivan,uuden pienimuotoisen sanakirjan tekemisestä. Niinikään suunnitelmissa on slangitarinoinnin aloittaminen radiossa ja yhdistyksen oma slangi-tv.
Stadin Slangi ry järjestää 20-vuotisjuhlaristeilyn Tallinkilla 14-15.9. Monipuolisen ohjelman lomassa esiin tyvät mm. Tuomari Nurmio ja Jussi Raittinen. Lisätietoja 045-186 7238 www.stadinslangi.fi
Hermanni-Vallila lehti onnittelee ansiokasta kotiseututyötä tekevää nuorta 20-vuotiasta, mutta samalla myös ainutkertaista stadilaista yli sadan vuoden takaista kulttuuriperinnettä vaalivaa Stadin Slangia.
Kari Varvikko / julkaistu Hermanni-Vallila lehdessä 25.3.15