Kulttuuriperintö suojeltava

Stadi tarvitsee Lapinlahden entisen sairaalan avoimena tilana

Stadin Slangi ry on Suomen suurin  kotiseutuyhdistys joka vaalii slangin kieltä mutta myös kotikaupunkinsa kulttuuriperintöä.
Olemme yhdistyksenä järjestäneet useita tapahtumia yhteistyössä Lapinlahden Lähteen kanssa ja tila on toiminut aina erinomaisesti ja osallistujat ovat olleet ylpeitä siitä että omassa Stadissa on tälläisiä kohteita.

Muutama vuosi sitten istutimme myös sairaalan puistoon Äitipuun jonka kummiksi lupautui Stadin entinen dirika ja eka Stadin Friidu Eva-Riitta Siitonen. Yhdessä Eva-Riitan kanssa käymme laulamassa puulle joka äitienpäivä ja toivommekin puun saavan kasvaa vielä vuosikymmeniä sairaalan puistossa.

Stadi kasvaa mutta sen kehityksen ei tarvitse olla tuhoavaa. Suurempi joukko asukkaita tarvitsee entistä enemmän puistoja ja vapaata merenrantaa. Etenkin Lapinlahden sairaalan puisto on siitä hyvä esimerkki. Alueella on pitkä historiansa ja sen sairaalatoiminnan päätyttyä alue pääsi pahasti ränsistymään. Se työ mitä nykyiset toimijat ovat tiloissa ja ympäristössä tehneet ansaitsee kaiken tuen ja jatkamisen edellytykset.

Stadilainen kaipaa rauhallista puistomiljöötä hyvien yhteyksien päässä. On myös runsaasti ihmisiä jotka kaipaavat tuettua toimintaa ympäristössä jossa heitä arvostetaan. Lapinlahti tarjoaa molempia. Tavalliselle veronmaksajalle kokemuksia ja erilaisille tukea kaipaaville ryhmille tiloja toimia.

Stadin Slangi ry toivoo että kaupungin päättäjät eivät anna markkinoiden puhua itseään ympäri vaan olisivat inhimillisiä ja katsoisivat viisaammaksi kehittää Lapinlahden entisen sairaalan toimintoja nykymallin pohjalta avoimeksi kaupunkitilaksi ja inhimillisten arvojen toimintapaikaksi. Jokainen arvonsa tunteva kaupunki tarvitsee sukupolvelta toiselle siirtyviä kohteita; rakennuksia, puistoja ja muita merkittäviä muistijälkiä.

Yllä oleva on kannanotto tiistaina 28.4 kaupunkisuunnittelulautakunnassa esillä olevaan hankkeeseen.