Stadilaisuus

Skrivanu Julle Tuuliainen

No ne nyt on niit liitosalueit! Tän möläyksen saa ain välil kuulla millon missäki keskustelus, ku bamlataan Stadist. Mut mikä sit oikeestaa on liitosalue? Ainaki Tölikkä, Skatta ja Krunikka! Nimittäi sillon ku Stadi otettii omaks alueeksee, eli irrotettii Helsingin pitäjäst1550, ni seoli lähinnä Y:n muotone alue käsittäen Gammelin, Blobikan, Hökan, Valkan ja nykysen Itä-Pasilan. Siit seon sit laajentunu vuosisatojen varrel yheksän kertaa. Et eiköhä se kaikki oo tät samaa Stadii periaattees? Tai no, mulle liitosalueet alkaa tost Puotilanlahdest. Sen itäpuoli ku on tullu Stadii vast mun jälkee. Mut se joka on födannu noiden liitosten jälkee, on födannu sen hetkisee Stadii ja sillä sipuli. Oisha se aika epist, jos joku ns. aito stadilaisuus jätettäs vaa niille, joil on fygee budjaa jossai kantakaupungis.

Sit yks mitä jotkut toitottaa, on se et kuin monen polven stadilaisii ne oikei o? No, mitä sill on välii? Ei se oo jättäny kehenkää mitää sen kummempaa genetiikkaa, eikä luonnetta. Jollai syntyperäl brassaamine kuuluu lähinnä niille, joil ei oo mitää omii ansioit.

Vaik tietenki, sellane joka asuu syvil juurillaa, tuntee kyl aika aika voimakkait fiiliksii sitä asuinseutuusa kohtaa. Jos se siis arvostaa traditioit. Nää stadilaisten juuret on kyl yleesä aika lyhyet. Joskus jossai baaris joku elvistelee sil, et seon viidennen polven stadilaine, mut emmä koskaa oo kuullu kenenkää uskottavasti kertovan, et sil ois Stadis juurii johonki, vaik 1700-luvulle, mikä taas tuol böndel o hyvin tavallist.

Stadilaisistha o suurin osa ain födannu jossai muual. Tää on vetäny jengii landelt ja ulkomailt koko historiasa ajan. Jotku on tullu tekee bisneksii ja toiset on tullu tsiigaa, josko tääl ois mahiksii selvii hengis, ku omil nurkil on laiffi käyny liia hankalaks. Tänne on lähetty pakonki edes, jo ne ekat stadilaiset, joit kunkku siirrätti jostai Porvoost ja Raumalt. Pakon edes on tullu neki, joilt on landel viety pellot ja torpat. Pakon edes tultii Karjalast ja pakon edes tullaa nyt Afgoist, Somaleist, Kurdistanist ja ties mist.

Ja ainha niit hädäalasii o syyllistetty millon mistki. Mut yhtee ongelmaa ne ei oo osallisii ja seon tää tuhotyö, mitä tän Stadin historialle on ainaki krigun jälkee duunattu. Meinaan et ku slobot flygareinee yritti panna tän maan tasalle helmikuus -44, ni suunnitelma lähinnä epäonnistu, kiitti hyvän ilmatorjunnan ja nokkelien juonien. Muistoks jäi arvet Snellun patsaan jalustaa.

Mut, ei menny ku parikyt vuotta, ni jo rupes gamlat arvorakennukset Manskult ja muualtki kaatuilee. Tilalle rupes nousee lodjui, sitä itäsuomiarkkitehtuurii. Ja sitä ei ollu vähäosaset ajamas, joskin moni niist löys siin tietenki duunii.

Mut homman takan on kyl ollu muualt tulleit onnenonkijoit, joil ei oo ollu puutetta, eikä hätää. Kuha on ny vinnannu jonku suunnitteluskaban ja saanu niit pyrkyrivaltuutettui puolellee. Siin on sit stadilaiset laineenpirkot spiidannu Sipoon kirkon vieres, ku hullujussi on sitä repiny. Ja näit riittää. Eikä loppuu näy. Löytyyks Stadist yhtä inhottuu mökkii mistää, ku se gutzeitin kuutio siin Skattan rantsus? Ja ny siihe viereeki pitäs duunaa joku uus hirviö. Niiku sei mahtus vaik johoki Hernesaaren täyttömaalle? Ja onks sen suunnittelija stadilainen? Ei. Se on Sveitsist. Eli noi tyypit tulee, tuhoo ja feidaa ittesä, ihanku ne pommarit sillon -44.

Mut eiks ne liitosalueet oo just sitä varte, et jossei niit peltoi siel o tarkotus säästää, ni bygataa sinne sit sitä tän päivän arkkitehtuurii! Ei nyt sentää toho vanhojen rakennusten etee ja pahimmas tapaukses niie tilalle.

Et kyl tänne Stadii saa muuttaa niinku ennenki, vaik pakolaisena Sipoolt snutastuilt alueilt. Mut sil joka tulee, on kyl moraalinen velvote kunnioittaa näit vanhoi mestoi ja maisemii. Ku sä viet ihmiselt maiseman, sä viet silt samal historian ja sitä on vaikee sulattaa. Et stadilaiset, tokan polven tai viidennen polven tai sit vaik just tulleet, jotka osaatte kunnioittaa tätä mestaa, ni älkää ny päästäkö näit onnenonkijoit tonteille mellastaa! Flekkis hännäs täält sai lähtee ne flygaritki sillo aikanaa ja siit traditiost kandee pitää kii. Mut palataa siihe vuotee -44 joku toine kerta.