Tipit

Skrivannut Julle Tuuliainen

Tippaisko vai ei? Siin onki varsinaine omantunnon kysymys, jonka kans moni painii vähän välii. Jotkut taas ei paini. Ne joko tippaa aina tai sit ei koskaa. Mut sellane penninvenyttäjä, joka kuitenki joskus tippais, vaan ei aina, ni sehän täs jää ain kelaan, et kui toimis?

No mietitää sitä hetki kimpas. Tai siis ku tää ei oo intervaktiivinen lähetys, ni mä voin miettii teien puolest, jos must on jotai apuu. Eikä tartte tippaa. Ei voi.

Tippikulttuuriha on vähä outo. Miks jossai pitäis jättää tippii ja jossai muual ei? Eiks voitas lähtee siit, et kaikil pitäs olla vähintää minimiliksa? Se on yks hyvä näkökohta. Miks buidun kassa jättäs tippii dösakuskille, ku ei se dösakuskikaa jätä sille? No, kelataa vaik sitä, et jos se tyyppi tekee oikei ekstrahyvän duunin tai jos mei haluta niit kolikoit fikkaa pyörii, ni jätetää sit jotai. Kerra mä menin jollai juoppodösal keskustast Kontulaa, ku se dösakuski heitti koko ajan jotai hetulaa ja sai jengin skriinaa. Siin dösas ei häiriköity. Sit joku jäbä huus, et etuoven kautta ulos ja kuskille tippii. Mä olin samaa mielt ja jätin sille kans jotai. Ja tää oli viel siihe aikaa, ku dösakuskit sai päättäril daijuu usei siks, et ne ite ensi kaivo blodee klyyvarist.

Entäs se buidun kassa sit? No jos se vaik tsuppaa ja luffaa ympäri buiduu ja lopult löytää sen, mitä sä et hiffannu, tai se hoitaa sulle jotai iha skruudattavaa safkaa, mikä ois muuten menos kaatikselle, ni voiha sillekki sanoo, et stikkaa ne sentit vaa fikkaas.

Kerra mä reissasin botskil pitki Amazonii ja otin mestan kimppahytist kolmen brassikundin kans. Mut sit se hyttiemäntä sano, et se antaa mulle ihan omanki hyti samaa hintaa. No sehä oli ihan kingii, ku kuitenki oli kysees viikon redu. Ja sen mukaa mä sille gimmalle kans tipit jätin.

No toine hyvä tilanne on sit se, ku joku ei saa minimiliksoi. Hyvä esimerkki täst on raflat jenkeis. Oletetaa, et tarjoilijat saa tippii, eikä niille tarvi maksaa minimiliksoi. Voiha sieltki tietyst safkan jälkee häipyy ja jättää tipin antamatta, mut emmä ainakaa kehtais. Meikäläisis olosuhteis vastaava on taksi. Huonoin päivin voi tuntiliksa jäädä femmaa. Eikä sitä duunii vaa voi järkkää nii, et siin ois kaikki yö- ja pyhälisät. Ne ois viikonloppuöisin nii kalliit, et kukaa ei enää tsittais kyytii. Siks ihan kliffa, jos poka raaskii stikkaa sille kuskille euron tai pari sen kassan ohi, ku on kuitenki pannu koko illan fygee haisee, tai sit koko päivän tehny sitä fygee. Ei sil euron lantil ite mitää tee, mut jos se kuski saa niit yös vaik parikyt, ni se jo vähä motivoi duunii. Siel muute näkee sen nyrkkisäännön, et mitä varakkaampi tyyppi, sen olemattomammat tipit.

Suomalaiset käy nykyää aika paljo kolmanneski maailmas. Flygataa sinne tänne ja sit siel peril on kaikenlaisii ammatinharjottajii, jotka meit palvelee jollai alle euron tuntiliksal, eikä lisist oo kuultukaa. Jos sä raaskit jättää sille hotlan siivoojalle tai kyypparille ylimääräsen parin tunnin liksan, ni sen lärvi menee aika ilosen näköseks. Se voi tsöpaa sil jotai aika tarpeellistki, eikä se ilo bungaa sulle ku pari euroo. Sei o enää mitää, ku säot flygannu toiselt puolelt planeettaa. Eikä se toine varmaa ikinä ees pääse flygariinkaa. Mut sil sun paril lantil se voi bungaa vaik viikon dösamatkat duunii!

Muistan ain, ku jätin yhelle pikkuhotlan kundille Katmandust lähtiessäni jotai ihan snadii. Mut se oli kuitenki paperifyrkkaa. Mä olin kuullu muilt, et se tienas kuussa vähemmän ku mä tunnis. Se kundi jäi naama aurinkoisen loistaa siihe ulko-ovelle, ku mä dallasin varhaisaamun sateeseen. Mei ain ees tajuta, et ku on köyhä, ni on pulaa kaikest, siis niin köyhä, ettei oo mitää työttömyyskorvauksii, sairiksii eikä sossui. Ja päivän liksal saa safkaa itellee ja perheellee, mut ei o enää fyrkkaa siihen dösalippuun.

Jossai Guatemalas mul kerran bragas sampoopullon korkki. No mä meinasin heivaa sen flaskan, mut satuin kuitenki kysyy hotlan siivoojalt, et haluuks se sen sampoon? Se lähti viemää sitä snadii flaskaa ku jotain suurta aarretta, buli smailis feissill! Ni kyl mä sit jätin siihen bunkan päälle lähteissäni sen verran fyrkkaa, et sil ois saanu toisenki sampooflaskan. Mut varmaa seki fyrkka on menny skruudikseen.

No, onneks kuitenki ne ajat on takana, ku portsareilt sai vaa huonoo palveluu, eikä seuraaval kerral palveluu ollenkaa, jossei jättäny tippii. Nyt palvelu on parantunu ja jos mä haistan, et se baari ei bungaa niille minimiliksoi lisineen, ni pitäähä mun sit siin dörtsin raos viel jotai jättääki.