Torikauppaa

Skrivannu Julle Tuuliainen

Dallasin tos yks päivä Haagan torin läpi. Siel staijas iteksee taas se Lopen kundi ku o blisannu rehui siin jo vuoskymmenet. Ei ollu pokaa, enkä mäkää tsöpannu mitää, ku olin menos buiduu vaa hakee mjölöö ja känttyy. Eikä mun paljo tartte tsöpaa rehui, ku botlarit ja siplut tulee omalt kasvimaalt. Mut mä jäin kelaa sitä aikaa, ku siin oli elämää, ku siin blisattii marjoi, hedelmii, fisuu ja sellasii snadei pizzoi ja joskus jollai oli kirppispöytäki. Ja jossain välis Sami piti siin spudarii 364 yötä vuodes. Rehukauppiait oli useempii ja ne vihas toisiaa, niinku torikaupas kuuluuki. Mäki välil tuurailin yhes rehukiskas yks kesä. Tarja, mun bossi sano, et naapureiden kans ei okei sit bamlata. Ja sit siel pyöri ne kaks hyväntuulist dorkaa, jotka sai jotai bissefygee, ku ne jeesas niit kauppiait telttojen pystyttämises. Ja kahvilateltta toimi siihe aikaa talvelki. Mut nyt siel yks gubbe myy rehui pari kertaa viikos, siinä kaikki.

Kauppatori ja Hagis onneks elää läpi vuoden, mut muual menee huonommi. Toi Tölikän toriki alkaa olla jo aika finaalis. Mist tää sit johtuu? No kyl sen kaikki tsennaa. Jengi tsöpaa kaikki ain jostai marketist. Ja bulimmat buidut syö ne snadimmat vek. Ravataan jonku yhen tarjouksen peräs ja tsöpataa samal kaikki muuki samast mestast. Mäon ain diggaillu noit snadei buidui tuol Keski-Euroopas, etenki pikkukaupungeis ja varsinki Ranskas. Siin sullon vierekkäin fisu-, mjölö-, breku- ja lihakauppa. Ja tollast seoli täälki viel 60-luvul. Siihe aikaa landelki oli buidu tai pari melkei joka kyläs. Siel juttu luisti ja joku gamla gubbe tsittas jakkaral ja veti holkkiröökii. Nyt niiden tienvarren haussien bulit fönärit on aika nyyhkyn näkösii.

Alko vaa tulee enemmä noit valintamyymälöit ja ne alko kasvaa ja lopult niist tuli sellasii hirviöit, mitkä ei mahu enää stadeihi, vaan ne pitää bygata johonki pellolle. Mä näin niit paljon joskus kasarien alus Jenkeis liftailles, enkä digannu ollenkaan. Jenkit näky tsöpaavan parin viikon safkat kerralla. Ite olin tyytyväinen taas tääl, ku oli monta snadii buiduu ympäril ja sai dallaa joka päivä kauppareissun ja treffaa tuttui pläsei kartsal.

Mut nyt niit snadei buidui o aina vaa vähemmän, ku noit mainittui hirviöit on noussu tonne kehäteiden varsiin täälläki. Ja yhet skujaa niihi, ku sielt saa kamaa muutaman sentin halvemmal, ku lähikaupast tai torilt. Niinku se autoilu sit olis nii halpaa. No, sen hintaa saa maksaaki nää skidit, jotka joutuu joskus siivoo meie skeidoi täält.

Ja sit niil on tietenki ne skidit messis niis hirviökaupois. Pitäähä niidenki oppii, et seon upeet elämää, ku hallit on laajat ja parkkikset viel laajemmat, eikä kukaa enää jää bamlaa kenenkää kans.

Mun suku ei oo koskaa budjannu Hagikses. Mut Hagiksen hallis on käyty mielellää jo kolmes polves, ku siel päi on liikuttu. Itseasias mun isoäiti kävi siel aika usein. Varhaisimpii lapsuuden muistoi on, ku ookattii Alppilast spåral sinne ja dallattii bäkkii. Ja sit meikäkundii pantiiki goisaa.

Joskus nelkyt vuotta myöhemmin mä skujasin sitä samaa naista sinne ite vosikal, ku se kulki jo rollaatorin kans.

Isoäiti on jo menny, mut nyt mä vien sinne joskus mu omaa skidii. Samoin must on kliffa dallaa sen kans johonki lähibuiduunki. Tai vaik paikalliselle torille, nii kaua ku täält lähelt viel safkaa saa.

Ei kuluttajakaa oo yksin syyllinen tähä niisanottuu kehityksee. Mun syyttävä sormi osottaa ny noit byrokraatteiki. Tuolt marketeist saa tsöpaa brekuu tuorehyllyst ja sen voi stikkaa ite paperipussii. Mut ku frendi blisas brekuu toril joskus toistakyt vuotta sitte, ni joku oli keksiny, et sen pitää olla muovipussis, ku toril myydää! No kuka haluu tsöpaa leipäsä muovis, jos sitä saa ilmanki? Et ei ny ainakaa pitäis lähtee keksimäl keksii mitää turhii hankaluuksii torikaupalle, ku samal kuitenki keksimäl keksitää, et mihin bygattais taas uus hypermarketti.

Jos jotain hotsittaa yrittää, ni Haagas ainaki kaivattas torille vähän kaikenlaist kauppaa. Yks ala tukis toista. Ja sit spudari! Sellanenki tääl oli iät ja ajat. Mut sen jälkee ku Sami sai sisäkiskan tuolt landelt, ni ketää ei oo tullu tilalle. Ymmärrän kyl, et jos niis byrokraatin mielest pitää nykyää olla kalliit skeidikset ja suihkut, ni ei se yrittämine paljo houkuttele. Mut vois tänne tuoda vaik sellasen perävaunukiskan. Antaa nimbyjen ympäril spiidaa!